BARNEVELD - Het innovatieve bedrijf PaperFoam – lokaal misschien wel het meest bekend van de Rondeel-eierdoosjes – won vorig jaar een internationale design-award voor een innovatieve champagnecadeauverpakking. Rabobank mocht het bedrijf bijstaan bij een overname.

 

PaperFoam ontwikkelt en produceert biobased verpakkingen door het spuitgieten van zetmeel, aangevuld met natuurlijke vezels en een eigen toevoegingenmix. De verpakkingen zijn volledig biologisch afbreekbaar en dus composteerbaar. Hierdoor heeft een PaperFoam-product een ecologische voetstap die maar liefst 80 procent lager is dan vergelijkbare plastic verpakkingen. Bovendien zijn ze zeer licht van gewicht en kunnen ze in iedere gewenste vorm gegoten worden. PaperFoam heeft zelfs isolerende waarden, getuige de prijswinnende cadeauverpakking die het bedrijf ontwikkelde voor Veuve Clicquot champagne, waarmee een fles gekoeld cadeau kan worden gedaan.
Het hoofdkantoor is gevestigd op Harselaar, maar in de bijna twintig jaar dat PaperFoam nu bestaat heeft het zijn vleugels uitgespreid naar onder meer Amerika, China en Maleisië. “Daar worden namelijk de consumentengoederen geproduceerd waarvoor wij verpakkingsmateriaal maken”, vertelt directeur Mark Geerts. “Recent hebben we onze licentienemer in Maleisië overgenomen, hierdoor worden de lijnen korter en verbetert de communicatie flink. Voorheen wisten we alle investeringen uit eigen vermogen te doen, maar deze oversteeg onze mogelijkheden.”

Financiering
Hoewel een biologisch afbreekbaar product als PaperFoam perfect past binnen de huidige zoektocht naar duurzame alternatieven, blijft het lastig om financiering los te krijgen, zegt Geerts.
“Iedereen vindt ons een mooi product, met een mooi verhaal, maar daarmee ben je er niet. Daarom hebben we contact opgenomen met de Rabobank, waar we al vanaf het begin onze bankzaken doen. We zijn tevreden met de begeleiding van Rabobank gedurende de overname.”

Duurzaamheid is één van de speerpunten van Rabobank, vertelt accountmanager Bedrijven, Arjan Wilbrink. Arjan Wilbrink: “De Rabobank heeft PaperFoam geadviseerd bij de overname van de productielocatie in Maleisië. Hierbij is de specifieke kennis van de sector en de internationale expertise van de bank ingezet voor een bedrijf dat een innovatief en duurzaam product maakt”.

rabobank.nl