BARNEVELD – Twee verschillende bedrijven samenvoegen tot één onderneming, om na enkele jaren een ambitieus bedrijfspand aan te kopen. Daan de Jong en Brand-Jan Soetendaal gingen de uitdaging aan met behulp van Evert van Asselt van Vacura Accountants en Adviseurs.

Het resultaat is de ambitieuze Barneveldse onderneming Buitenpracht, waar inmiddels meer dan twintig vakmensen werken aan het realiseren van stijlvolle tuinen met op maat gemaakte houten (bij)gebouwen als veranda’s, tuinkamers en rietgedekte gastenverblijven. Daarnaast hebben ze een onderneming, BORRLE, die exclusieve buitenkeukens levert.

Fusie
De fusie van beide bedrijven had heel wat voeten in de aarde, blikt Daan de Jong terug. “Brand-Jan en ik werkten als hoveniers al regelmatig samen. Toen we besloten samen te gaan in één onderneming hebben we daarom aan Evert gevraagd alles in goede banen te leiden.”

In 2018 maakte Buitenpracht de ambitieuze stap om het huidige bedrijfspand aan de Briellaerdseweg te kopen. Daarin is de samenwerking met Vacura doorslaggevend geweest, vertelt Brand-Jan. “Cijfermatig weet Evert alles van onze onderneming. Hij heeft binnen anderhalve maand tijd de financiering rond weten te krijgen bij de bank. Een ingewikkeld traject, waarbij om de nodige papieren en berekeningen werd gevraagd. Dat heeft hij echt ontzettend adequaat gedaan. Zelfs de bank maakte dat niet vaak mee, werd ons verteld.”

Online dashboard
De doeltreffende cijfermatige onderbouwing is mede te danken aan het gebruik van een online interactief dashboard, waar Daan en Brand-Jan dagelijks gebruik van maken en de nodige profijt van hebben. “Het geeft een realtime overzicht van onze uitgaven en inkomsten, waardoor je waar nodig efficiënt kan bijsturen. In een onderneming draait alles op cijfers en marges, en controle en overzicht is key in onze bedrijfsvoering.”

Strategiesessies
Om hun ambities, wensen, ideeën en plannen ook in de toekomst in goede banen te leiden, zitten beide ondernemers sinds 2019 regelmatig met Evert aan tafel voor strategiesessies. Daarin wordt gefocust op hun korte- en langetermijndoelen, vertelt Daan, en worden concrete acties bepaald in een overzichtelijk online DO-dashboard (doelgericht ondernemen).“Een correcte administratie, wat Vacura voor ons regelt, is natuurlijk heel belangrijk. Evert zit overal bovenop en regelt het meteen. Bijvoorbeeld als we vragen hebben over de CAO, of wat een nieuwe werknemer per maand gaat kosten. Ook verzorgt Vacura daarvoor de contracten. Maar een concreet businessplan is minstens zo cruciaal voor een gezonde toekomst van ons bedrijf en helpt ons om de juiste beslissingen en keuzes te maken.”

www.vacura.nl