BARNEVELD - Vink heeft als eerste recycler in Nederland een duurzaamheidslabel ontvangen dat aantoont dat zij zand voor kunstgrasvelden schoon, veilig en duurzaam kunnen recyclen.

Jaarlijks wordt er in totaal 1,4 miljoen vierkante meter met zand ingestrooide kunstgrasvelden aan de afvalverwerkende industrie aangeboden omdat het versleten is. De Barneveldse recycler Vink neemt daar een groot deel van voor haar rekening. 

,,Eerder schreven milieu- en sporttechnische eisen voor dat het zand waarmee kunstgrasvelden worden ingestrooid niet kon worden hergebruikt, maar rechtstreeks uit de groeve moest komen. Maar door de nieuwe ontwikkelingen is gerecycled zand een goed alternatief”, licht Raymond Giesen, projectleider recycling kunststoffen toe. ,,Dankzij jarenlange research en verfijning van onze technieken voldoet het zand dat wij uit de oude velden halen weer aan alle milieu-eisen én aan de sporttechnische eisen. Natuurlijk zijn we daarom best een beetje trots op dit zogenoemde ReVill zand met NL Greenlabel A+. De concurrentie is nog lang niet zo ver.”

Bedrijfsbezoek BIK en JOS
Half oktober had Vink een groot aantal leden van de ondernemersverenigingen BIK en JOS op bezoek. Meer dan honderd ondernemers waren op de uitnodiging ingegaan en werden in touringcars rondgeleid over het terrein van Vink Recycling aan de Wencopperweg. ,,Een zeer geslaagd bezoek”, evalueert Wim van Rootselaar namens Vink. ,,Het is altijd mooi om te merken dat mensen tot de ontdekking komen dat Vink zoveel meer is dan een grote afvalberg. We hebben ondernemers laten zien dat we hier op zeer professionele wijze met recycling van afvalstoffen bezig zijn.”