BARNEVELD - Een stunt op de commerciële vastgoedmarkt. Zo mag je de transfer van Jaap van ‘t Hul naar Midden Nederland Makelaars wel noemen. Het Barneveldse kantoor hengelde dit voorjaar de gerenommeerde zakelijke taxatiespecialist binnen voor haar nieuwe, onafhankelijke zakelijke taxatiedivisie.

Midden Nederland Taxaties gaat zich mede richten op de waardering van grotere bedrijfspanden en ontwikkelposities. Ook voor taxaties van zorgvastgoed en andere complexe waarderingen kunnen ondernemers straks in Barneveld terecht.

Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling, geeft directeur Gerben Hartkamp aan. “Als een pand meer dan 5 miljoen euro waard is – en dat is het al snel met de grondprijzen hier – moest je naar Amsterdam voor een taxatierapport. Ondernemers balen daarvan en ook banken vroegen ons al langer of we die handschoen konden oppakken.”

Ook landelijk taxeren
Dat doet Midden Nederland Makelaars nu, met het aantrekken van Van ‘t Hul. De Nunspetenaar is een NRVT-geregistreerd bedrijfstaxateur voor groot zakelijk vastgoed en staat ingeschreven bij RICS, dé internationale organisatie van vastgoedprofessionals. Hij mag daardoor niet alleen grootzakelijke taxaties uitvoeren, maar ook vestigingen van Barneveldse bedrijven elders in Nederland waarderen.

“Deze omgeving is in economisch opzicht enorm dynamisch, met veel groeiende bedrijven en een sterke ondernemerszin. Wat verder opvalt is het hoge percentage eigenaar-gebruikers. Ondernemers kopen hier graag hun bedrijfspand en willen vanwege het arbeidsethos ook graag in deze regio blijven. Ik zie veel potentie en ben dankbaar dat ik de kans krijg om als partner te bouwen aan Midden Nederland Taxaties”, zegt Van ‘t  Hul.

Van verzorgingshuizen tot autoshowrooms
Van ‘t Hul werkte voorheen bij Cushman & Wakefield, één van de grootste commerciële vastgoedpartijen in Nederland, maar ook wereldwijd. Hij richtte zich daar op grootzakelijke en complexe taxaties, bijvoorbeeld van exploitatiegedreven vastgoed zoals verzorgingshuizen en scheepswerven. Verder specialiseerde hij zich in de waardering van automotive vastgoed zoals autoshowrooms.

Met de oprichting van een onafhankelijke taxatiedivisie sorteert Midden Nederland Makelaars voor op de toekomst, waarin een scheiding tussen makelaars- en taxatieactiviteiten mogelijk verplicht wordt. Ook de toenemende complexiteit in de wereld van zakelijke vastgoedwaarderingen speelt mee.

Duurzaamheid en netcongestie
“Taxeren doe je er tegenwoordig niet meer bij. Je hebt te maken met complexe wet- en regelgeving en ook geldverstrekkers stellen steeds hogere eisen aan taxatierapporten. Zo eisen de grote banken vanaf februari dat je een uitgebreide duurzaamheidsparagraaf toevoegt aan het taxatierapport. Ook zaken als netcongestie hebben tegenwoordig invloed op de waardeontwikkeling van vastgoed.”

Als BREEAM-expert is Van ‘t Hul gewend om de waarde van duurzaamheidsinvesteringen ‘hard’ te maken. Ook wordt hij als gerechtelijk deskundige regelmatig door rechters gevraagd om zijn oordeel bij complexe vastgoedconflicten en adviseert hij ondernemers die onteigend worden door de overheid.

Lokale marktkennis
“Zijn expertise en het netwerk dat Jaap meebrengt zijn ontzettend waardevol voor ondernemers in deze regio”, stelt Gerben Hartkamp dan ook. “In combinatie met ons netwerk zien we volop kansen om te groeien met Midden Nederland Taxaties.”

Met Bob Schouten, Paul van de Koot en Gerben Hartkamp heeft Midden Nederland Makelaars al drie bedrijfstaxateurs in huis. Zij richten zich op taxaties van vastgoed met een waarde tot 5 miljoen euro. “Hoewel Midden Nederland Taxaties een onafhankelijke business unit is, zullen we veel met elkaar sparren om elkaar te versterken”, geeft Van ‘t Hul aan.

Hij ziet daarbij de meerwaarde van de lokale marktkennis die Midden Nederland Makelaars in huis heeft. “Als je vanuit de Randstad hier een grootzakelijk object komt taxeren, kan je zomaar missen dat de grondprijzen in Barneveld tot de landelijke top behoren. Ook specifieke branchekennis en lokale ontwikkelingen beïnvloeden de balans tussen vraag en aanbod. Dat nemen wij allemaal mee, waardoor je een beter rapport krijgt waarmee je soepeler de procedures van bijvoorbeeld een geldverstrekker doorloopt.”

www.mnm.nl