BARNEVELD - Als je een vastgoeddeal maakt, is naast de snelheid, met name goede contractuele vastlegging van groot belang. Er is publiekrechtelijk en privaatrechtelijk zoveel wet- en regelgeving en jurisprudentie dat een gemiddeld makelaarskantoor dat niet optimaal kan beheersen. Dit terwijl de belangen groot zijn. Daarom heeft Midden Nederland Makelaars een eigen team van hbo-juristen. Vier vragen over hun werk aan één van hen: Stefanie ten Hoven-van de Waerdt.

MNM heeft een flinke juridische afdeling…
Ja, dat klopt. Ik denk dat we daar ook vrij uniek in zijn.
Deels past het bij de grootte van het kantoor – meerdere vestigingen, met zowel woning- als agrarische en bedrijfsmakelaardij – maar hoogwaardige dienstverlening is altijd al een speerpunt geweest bij MNM. Dat koop- en huurcontracten zeer zorgvuldig en juridisch professioneel bij onze opdrachtgevers aangeleverd worden vinden we heel belangrijk. Juist door deze juridische kennis in eigen huis te hebben kunnen onze makelaars snel schakelen in het traject. Stel, een klant heeft een mooi pand op het oog om te kopen. Dan moet er van alles juridisch uitgeplozen worden. Er zijn zoveel facetten om rekening mee te houden. Wanneer je als makelaar een juridische afdeling achter je hebt staan, geeft dat een voorsprong in tijd én kwaliteit.

Wat is de belangrijkste taak van de hbo-Jurist?
Een opdrachtgever behoeden voor misstappen bij aan- of verkoop en aan- of verhuur van een kantoor, winkel,  bouwperceel, bedrijfshal of beleggingen. Stel, een ondernemer gaat zijn eerste hal kopen. Zo’n ondernemer is superenthousiast en wil graag zo snel mogelijk de koop realiseren. Maar als na de koop blijkt dat de activiteiten die hij er wil ontplooien toch niet helemaal passen binnen het bestemmingsplan, dan ontstaat er mogelijk een groot probleem. Of wanneer de uitbreidingsmogelijkheden rondom het te verkopen object vooraf onvoldoende uitgezocht zijn, kan verkoper verkoopverhogende opbrengst laten liggen. Een hbo-jurist in combinatie met de makelaar zal de opdrachtgever op al deze aspecten wijzen.

Een cruciale aanvulling dus op het werk van de makelaar.
Absoluut. De makelaar werkt voor de opdrachtgever en is derhalve commercieel ingesteld. Hij of zij concentreert zich op de deal. Wij als hbo-juristen houden van structuren en verbanden. We vinden het leuk om ‘taaie’ juridische documenten te ontcijferen en daarin alles te lezen wat er gelezen moet worden. Voor de meeste mensen zijn eigendomsaktes of aktes van levering stukken die ze het liefst even vluchtig doorkijken. Wij als juristen pluizen ze helemaal uit.

Wat is er op dit moment actueel?
Wat heel belangrijk is op dit moment is het energielabel. Per 1 januari 2023 geldt dat kantoren die groter zijn dan 100 vierkante meter minimaal energielabel C moeten hebben. Dat is een factor waar je rekening mee moet houden als je huurt of koopt. Wij ondersteunen de ondernemer met alle informatie die nodig is. Want er is niets vervelender dan dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.

www.mnm.nl