Natuurlijk kijkt Business in Barneveld mee op LinkedIn. Deze keer viel ons oog op de enthousiaste post van voormalig horeca-ondernemer en Voorthuizenaar Robin Kinsbergen. Met Cairn Trails & Adventures organiseert hij Trailrun- en Walk-evenementen.

'Trailrunning is sinds 2008 ‘a way of life’ voor Robin', staat er op je website. Vertel.
Hardlopen deed ik al jaren, maar altijd op de weg. Van een eerste 10 kilometer als lokaal rondje in mijn woonplaats Voorthuizen tot de halve van Amsterdam en toen de hele van New York en Washington. Toen mijn schoonmoeder overleed in 2008 ben ik trailrunning gaan ontdekken: off road lopen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en in uitdagende omgevingen met bergen, rotsen of water. Mijn eerste lange race was een eerbetoon aan mijn schoonmoeder en aan haar liefde voor de bergen. Acht dagen lang liep ik dagelijks tussen de 30 en 50 kilometer. Een geweldige ervaring. Sinds die race ben ik verslaafd geraakt aan ultralopen en ben ik jaarlijks tussen de vier en acht weken in de bergen om te trainen en lange einden te lopen. En ben ik samen met mijn vrouw Myanou gestart met Cairn Trails & Adventures. We organiseren trailevenementen en kleinschalige reizen en geven personal coaching.

Bijzondere naam Cairn... waar staat dat eigenlijk voor?
Misschien heb je ze wel eens gezien, die stapeltjes stenen hoog in de bergen. Deze ‘steenmannetjes’ worden in het Engels ‘Cairn’ genoemd. Ze zijn van levensbelang, want op plekken waar geen pad is en waar markering ontbreekt wijzen ze lopers op de veiligste route.

Wat heeft corona met jouw business gedaan?
Tot maart 2020 konden we van Cairn leven, we hadden de wind in de rug. Maar toen stond alles stil en moesten we alles aanpakken om de boel op de rit te houden. Ik heb een paar maanden in de bouw gewerkt, heb weer horecawerkzaamheden opgepakt bij Grandcafé Wijntje in Voorthuizen en heb anderhalf jaar lang mee geholpen bij de GGD bij het vaccineren. Daar werk ik nog steeds in een vast dienstverband, en afhankelijk van hoe corona zich gaat ontwikkelen blijf ik daar nog even. Intussen zijn we druk met het organiseren van allerlei evenementen en activiteiten, zoals op 9 en 10 juli de Veluwezoomtrail, een meerdaags Trailrun Festival op de Veluwe voor beginnende en ervaren hardlopers, kinderen en wandelaars,

Geen tijd dus om zelf te lopen?
Nou, dat is teveel gezegd maar ik ben behoorlijk ongetraind op het moment. En voor mijn doen heb ik teveel spek op mijn buik. Maar daar gaat verandering in komen, want eind juli heb ik een trailrun, vanaf Liechtenstein richting het meer van Genève. Dan een maand rust en daarna naar Chamonix.

Wat doet het lopen met je?
Lopen door de natuur, aangewezen zijn op jezelf, grenzen verleggen. Dat maakt je mentaal sterk. Je bent continu buiten, dag en nacht. Dat betekent avontuur in de meest brede zin van het woord. Houdt je lichaam het vol, welke elementen kom je tegen onderweg. Zeker in hooggebergte ben je super geconcentreerd, alleen bezig met jezelf en je gezondheid. En met mijn gedachten, die vaak uitgaan naar mensen die ik door de jaren heen ben kwijtgeraakt. Ik ben op die momenten ook dankbaar dat ik in gezondheid nog kan doen wat ik zo graag doe. En ontzettend blij met mijn gezonde lichaam. De sport heeft me bovendien een bijzonder netwerk aan kennissen gebracht over de hele wereld.

Wat is je toekomstvisie voor jouw bedrijf?
We werken kneiterhard, doen alles zelf. Het organiseren van reizen en trailevenementen, het beheer van onze sociale kanalen, coaching, het beantwoorden van duizend-en-één vragen die daarmee samenhangen. Ik ben nu 54, ik weet niet hoe lang we dit kunnen verhapstukken. Wellicht gaan we op een dag settelen in de Alpen. Ook voor ons vormt de stikstofproblematiek het verkrijgen van vergunningen voor sportevenementen een steeds groter uitdaging. Zeker na corona is buiten sporten het plafond doorgegaan: iedereen is gaan wandelen en mountainbiken. Wellicht worden de restricties te streng en wijken we uit naar het buitenland.