Barneveld - Alberto’s Italian in Barneveld is de tweede locatie in de Regio Foodvalley die meedoet aan het regionale project Orbisk. Orbisk is een weeg- en camerasysteem dat inzicht geeft in voedselreststromen. Het slimme weegsysteem wordt ingezet bij professionele keukens om voedselverspilling terug te dringen. De gemeenten van Regio Foodvalley zetten de komende twee jaar twee Orbisk systemen in voor regionale horeca.

Het initiatief komt van cateringplatform Zakelijk Bezorgd, waar Alberto's partner van is.  Zakelijk Bezorgd werkt samen met verschillende lokale cateraars die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.  Aangesloten cateraars, zoals Alberto’s Italian, delen de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals het terugdringen van voedselverspilling en het gebruik van lokale en duurzame ingrediënten. René Krebber, directeur/eigenaar van Zakelijkbezorgd.nl: “Door mee te doen met dit project komen wij onze duurzaamheidsbelofte na om onze cateringpartners te motiveren en ondersteunen om zo min mogelijk voedsel te verspillen en de ‘foodprint’ te verkleinen.”

Alberto’s Italian gaat aan de slag met Orbisk om voedselverspilling verder te verminderen. Het Orbisk systeem is geplaatst in de productiekeuken (De Keukenploeg) van Alberto’s in Barneveld. Vanuit deze productiekeuken worden cateringen uitgeleverd en wordt er geproduceerd voor de restaurants Alberto’s Italian Barneveld, Alberto’s Italian Nijkerk en BAS Beers and Steaks Barneveld. Lyanne van den Berg, eigenaar Alberto’s Italian: “Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dankzij de motivatie door Zakelijkbezorgd.nl waren wij meteen enthousiast om hiermee aan de slag te gaan.” Jolanda de Heer, wethouder in de gemeente Barneveld en vertegenwoordiger van Regio Foodvalley: “Eten gooi je niet weg, dat doen we gewoon niet, toch? Ook omdat we in Barneveld rentmeesterschap belangrijk vinden. We willen de aarde zo goed mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Daarom voorkomen we voedselverspilling. Mooi dat een Orbisk hierbij gaat helpen.”

Het weegsysteem werd onlangs officieel in gebruik genomen door (foto) Elroy van de Pol (chef van De Keukenploeg), Lyanne van den Berg (eigenaar Alberto's Italian), Jolanda de Heer (wethouder gemeente Barneveld), René Krebber (Zakelijk Bezorgd) en Olivier van Gelderen van Orbisk.