VOORTHUIZEN - Een nieuw gezicht in Voorthuizen. Notaris Derk Bahlman nam deze zomer Notariskantoor Pool over en startte daarmee de vierde vestiging van VPVA notarissen. ''Een inhoudelijk, dynamisch notariskantoor voor de hele gemeente Barneveld.''

Dit is het vierde kantoor dat VPVA notarissen opent. Vanwaar deze stap?
In de afgelopen decennia breidde VPVA notarissen zich vanuit Ede uit naar Lunteren en Wageningen. Door die schaalvergroting en bijbehorende groeiende kennis en ervaring hebben we onze klantenkring flink zien groeien, onder meer in de gemeente Barneveld. Het openen van een kantoor in Voorthuizen, in combinatie met de hulpvraag die er lag vanuit notaris Mindert Pool vanwege gezondheidsredenen, was een mooie stap om onze klanten hier lokaal nog beter van dienst te kunnen zijn. Zij profiteren daardoor van het beste van twee werelden. De laagdrempeligheid van een klein en lokaal notariskantoor in combinatie met de voordelen van kennisbundeling en slagkracht van een groot notariskantoor. Waar sommige kantoren die groeien bepaalde bedrijfstakken afstoten, blijven wij bewust insteken op een brede dienstverlening. We zijn er voor de particulier én de ondernemer. Voor de kleine eenmanszaak en de grote bedrijven. Daarbij kiezen we naast onze hoofdlocatie in Ede bewust voor kleine vestigingen. We willen namelijk verbonden blijven met ons werkgebied. Daar zijn waar het gebeurt. Het netwerk induiken, zodat we weten wat er in het lokale leven speelt.

Wat kan VPVA notarissen doen voor de zakelijke klant?
Onze diensten omvatten alles wat een notariskantoor voor een ondernemer kan betekenen. Van het starten van een bedrijf en het oprichten van een BV tot het uitvoeren van reorganisaties, het regelen van de bedrijfsopvolging of investeren in vastgoed. Onze adviesrol nemen we daarbij heel serieus. Nog te vaak komt de ondernemer pas bij ons aan tafel als het tijd is om de akte te ondertekenen. Terwijl de notaris een grote toegevoegde waarde kan hebben in het voortraject. Neem het oprichten van een bedrijf; net als bij de start van een huwelijk ben je op zo'n moment vooral positief gestemd. Je kijkt positief naar de toekomst. Als notaris zal ik dat ook zeker niet ontmoedigen, maar het is in zo'n situatie altijd goed als er een onafhankelijke partij met je meekijkt. Iemand die voorkomt dat bepaalde zaken in de toekomst van invloed kunnen zijn op je privésituatie. De meeste ondernemers hebben namelijk naast een bedrijf ook een partner en kinderen thuis waar ze rekening mee moeten houden. En stel nou dat je vroegtijdig overlijdt, hoe wil je dan dat je nabestaanden met je bedrijf omgaan? Het vroegtijdig met elkaar om tafel gaan heeft in dit soort gevallen absoluut meerwaarde. Zeker als je een volgende stap wilt zetten met je bedrijf, nodigen we je uit om eens te komen praten. We kijken graag met je mee of aan alles is gedacht of dat er nog juridische zaken geregeld moeten worden. Daarvoor werken we vaak samen met de betrokken accountant of adviseur, want er is altijd een breder plaatje om rekening mee te houden.

Steeds meer dienstverlening verschuift richting online. Hoe kijk je aan tegen deze trend?
Er zijn veel bedrijven die alles digitaliseren, en binnen het notariaat is dat niet anders. Ook VPVA notarissen gaat daarin mee. Notaris.com is daar een mooi voorbeeld van. Daarmee verzorgen we standaard werkzaamheden voor huizenkopers, volledig digitaal en tegen voordelige tarieven. De verschuiving naar online is op zichzelf ook een prima ontwikkeling. Neem de nieuwe richtlijn 'Digitaal oprichten BV' (DOBV) die het makkelijker maakt om binnen Europa online een vennootschap op te richten, te registreren en administreren. Online wil echter niet altijd zeggen dat het sneller moet, of goedkoper. Deze richtlijn bijvoorbeeld is meer bedoeld om veilig en gecontroleerd grensoverschrijdend samen te werken. Persoonlijk contact blijft belangrijk binnen het notariaat. Al is het alleen maar om onze poortwachtersfunctie te kunnen vervullen, waarin we als notarissen alert moeten zijn op fraude en witwassen. Soms is zo'n twijfelachtige situatie puur een onderbuikgevoel, dat alleen opspeelt tijdens een fysieke ontmoeting.

Wat kan de ondernemer van jou verwachten?
Ik ben iemand van de korte lijnen. Samen gaan we op een ontspannen manier de diepte in. Dat wil zeggen: eenvoudiger kan ik het niet altijd maken, maar ik ga het ook zeker niet moeilijker maken dan het is. Liever maak ik de vertaalslag naar de ondernemer, door de wensen te inventariseren en die om te zetten naar een product dat diegene écht nodig heeft. Ik hou ervan om op de inhoud te zitten. De juridische kant uit te pluizen om zo voor alle partijen het beste resultaat te bewerkstelligen. Dat is ook de reden dat ik voor dit vak gekozen heb: als notaris heb je een onafhankelijke en onpartijdige rol. Door de zaken juist op papier te zetten, help je om problemen te voorkomen of op te lossen. Die ontzorgende houding gaat in je systeem zitten en past ook het beste bij mij als mens.

Welke ambities hebben jullie met het Voorthuizense kantoor?
We willen een inhoudelijk, dynamisch notariskantoor zijn voor de hele gemeente Barneveld. Een kantoor dat diensten op niveau levert en de focus heeft op de ondernemer, een doelgroep die hier lokaal bovengemiddeld aanwezig is. Dat doen we met een enthousiast team dat bekend is met dit werkgebied. Grotendeels hetzelfde team als dat van Notariskantoor Pool, aangevuld met enkele nieuwe collega's en ondersteund vanuit de brede kennis binnen VPVA notarissen. Aan de ene kant is het pionieren hier in het Voorthuizense; een nieuwe markt opbouwen in een nieuwe vestigingsplaats. Tegelijk is het bekend terrein met bestaande klanten en goede connecties met de adviseurs alhier. We hebben sinds de zomer het kantoor goed op de rit gekregen en treden nu langzaam naar buiten toe. Onder meer door aansluiting te zoeken binnen het lokale bedrijfsleven. Met de komst van VPVA notarissen heeft regio Barneveld de boost van een laagdrempelig en sterk notariskantoor.

Van Putten Van Apeldoorn notarissen
Van Putten Van Apeldoorn notarissen (VPVA) is een laagdrempelig kantoor voor zowel de particuliere als de zakelijke opdrachtgever. Van de oprichting van een BV tot de bedrijfs-overdracht, bij VPVA notarissen heeft de klant één aanspreekpunt en één vertrouwd gezicht.

Vestiging Barneveld-Voorthuizen
De vestiging Barneveld-Voorthuizen staat onder leiding van notaris Derk Bahlman. Zijn team, dat deels bestaat uit de vertrouwde gezichten uit de tijd van Notariskantoor Pool, wordt ondersteund door de brede kennis en expertise van collega's uit de VPVA-vestigingen in Ede, Lunteren en Wageningen. 

www.hvpvanotarissen.nl