BARNEVELD - De gemeente Barneveld heeft het meest vitale centrumgebied van alle middelgrote gemeenten in Nederland. Dat staat in de ‘Vitaliteitsbenchmark Centrumgebieden 2017’ van Goudappel Coffeng. Eerder werd het centrum van Barneveld al genomineerd voor de award “De Beste Binnenstad van Nederland”.

Goudappel Coffeng deed opnieuw onderzoek naar de vitaliteit van de 100 grootste centrumwinkelgebieden in Nederland. Voor het vitaliteitsonderzoek is onder andere gekeken naar de bereikbaarheid, demografie, ruimtelijke kwaliteit en het voorzieningenaanbod. Het onderzoeksbureau concludeert dat het nu beter gaat met de economische aantrekkingskracht van centrumwinkelgebieden. Toch geldt dit optimisme niet over de gehele linie. Voor veel centrumgebieden, vaak in middelgrote steden, blijven de ontwikkelingen zorgelijk en dalen bezoekersaantallen.

Uitzondering

De gemeente Barneveld vormt in het segment middelgrote centrumgebieden een uitzondering op de regel. Goudappel Coffeng in het vitaliteitsrapport: “De gemeente Barneveld kent al jarenlang een stabiele groei en houdt dit volgens de prognose ook de komende jaren vast. Het voorzieningenaanbod is op peil en bovendien gericht op de regionale doelgroep. Zo komen specifieke doelgroepen uit de wijde omgeving voor specifieke winkels naar Barneveld. De bereikbaarheid met de auto en fiets is dan ook prima en een treinstation is aanwezig. Kortom, een centrum dat zich puur richt op de doelgroep en zich daarmee uitstekend profileert.”

 

Barneveld Bruist

Wethouder Gerard van den Hengel reageert verheugd op de toppositie van de gemeente Barneveld. “Het is een geweldige notering en vooral een groot compliment aan de winkeliers en ondernemers in het centrum van Barneveld. Samen met hen werken we aan een vitaal centrumwinkelgebied dat niet alleen met auto, fiets of openbaar vervoer goed is te bereiken, maar ook prettig is om te winkelen. De afgelopen periode heeft dat een extra stimulans gekregen met het actieprogramma ‘Barneveld Bruist’. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een ingrijpende opknapbeurt van het Dijkje waardoor de verbinding tussen het Raadhuisplein en de Jan van Schaffelaarstraat een veel uitnodigender karakter krijgt. Daarnaast bereiden we – samen met andere partijen – een nieuw citymarketingbeleid voor waardoor we ook mensen van buiten Barneveld en de regio verleiden om naar Barneveld te komen omdat het hier goed wonen, werken en verblijven is.”