BARNEVELD - De Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) verbreedt de komende jaren haar inspanningen om de instroom in de lokale technieksector te vergroten. Samen met lokale bedrijven wil het kinderen al op jonge leeftijd interesseren voor een technisch beroep.

Dat vertelt opleidingsdirecteur Arjan de Jager. “Aan het eind van de middelbare school hebben jongeren al een richting gekozen. Als we willen dat een groter deel van de nieuwe generaties kiest voor een technische baan, moeten we al op de basisschool of in de eerste jaren van bijvoorbeeld het vmbo hun interesse wekken.”

Gastlessen
De Jager denkt daarbij bijvoorbeeld aan het geven van gastlessen, in samenwerking met medewerkers van Barneveldse staal-, metaal-, mechatronica- of elektrobedrijven. “Het imago van techniek is de laatste jaren verbeterd, maar techniek is nog steeds vaak te vanzelfsprekend terwijl we er zo afhankelijk van zijn. Wanneer je kinderen laat zien, doen en ervaren, merken ze hoe uitdagend en leuk het is om in de techniek te werken.”

BTO wil zich daarnaast ook richten op jongeren die nu een havo-opleiding volgen, maar graag praktisch met techniek aan de slag willen. Voor deze doelgroep start BTO een pilot met het Van Lodenstein College Barneveld. Het is ook mogelijk om deze pilot te starten bij andere middelbare scholen uit de regio. “We merken bij Barneveldse techniekbedrijven dat er ook vacatures zijn voor deze doelgroep, terwijl er op de havo nu maar minimaal aandacht voor techniek is. Daar willen we verandering in brengen.”