BARNEVELD - Je bedrijf groeit als kool, maar je merkt aan alles dat het bedrijf jou als ondernemer boven het hoofd dreigt te groeien. Met name jonge bedrijven in deze tijden van economische vooruitgang lopen daar tegenaan, zegt Pieter Copier, eigenaar van Coachvoorjou.

Het is goed om te zien dat ondernemers zich er steeds minder vaak voor schamen om hulp in te roepen van een coach op het moment dat ondernemen niet meer vanzelf gaat, legt de Barneveldse bedrijfscoach uit. ‘’En waarom zou je je daar ook voor schamen? Succesvolle ondernemers zijn vaak die mensen die ook zichzelf weten aan te sturen. Als je hier belemmeringen in ervaart kan coaching helpen.’’

Uitdagingen
Groei is waar je het voor doet, maar groei kan ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen, zo ziet Copier als hij om zich heen kijkt. “Je ziet jonge mensen voor zichzelf beginnen. De markt ligt open. Er is veel werk. Maar op het moment dat ze personeel gaan aannemen om de groei te kunnen faciliteren, komen ze erachter dat leidinggeven een vak apart is.” 

Een voorbeeld uit de praktijk? “Ik heb een ondernemer gecoacht die personeel had dat eigenlijk niet goed op hem reageerde. Wat bleek. Deze man was heel precies met alles en verwachtte dezelfde precisie van zijn mensen. Dat gaf heel veel gedoe. Door hem dat inzicht te geven kwam hij erachter dat het beter was dat hij er minder bovenop zat. Zijn personeel voelde zich daardoor vrijer en ging beter ging presteren.’’

Jonge bedrijven
Copier ziet dat met name jonge bedrijven met groeiproblemen kampen. “Zzp’ers die lekker de gang hebben, maar het lastig vinden om de mensen die voor hen werken goed aan te sturen. Als bedrijfscoach reik ik ze de handvaten aan om ook in dat opzicht (en dat zit hem vaak op het persoonlijke vlak) te groeien. Het is erg leuk om te zien dat je daar al in een paar sessies resultaat mee kunt behalen.”

Hoe die sessies eruit zien? Dat is bepaald niet in ijzer gegoten, geeft Copier aan. “Als basis hanteer ik beproefde methodes, maar hoe we het aanvliegen laat ik afhangen van een vrijblijvend intakegesprek. Heb je last van stress en spanning? Lukt het niet om je werk goed te delegeren? Zit je eigen persoonlijkheid je in de weg? Allemaal factoren die bepalen hoe we naar de oplossing toe werken.”

Leidinggevende
Zelf heeft Copier in het bedrijfsleven gewerkt en is hij circa vijftien jaar leidinggevende in het onderwijs geweest.. “Daarnaast lees ik veel over leiderschap. Biografieën van leiders bijvoorbeeld, die verslind ik. Want van mensen die het ver geschopt hebben en door schade en schande wijzer zijn geworden, leer je het meest.”

Waar het op aankomt is een stukje vertrouwen, denkt Copier. “Er is toch een stukje schroom om naar iemand toe te stappen om te vertellen dat dingen helemaal niet zo goed gaan als ze lijken. Maar als je dat eenmaal durft toe te geven en je jezelf als ondernemer kwetsbaar durft op te stellen, ligt er een wereld open van verdere gezonde groei van je bedrijf.’’

www,coachvoorjou/trainingen