BARNEVELD - Hoogopgeleide jongeren uit de regio Barneveld staan te trappelen om aan de slag te gaan bij innovatieve Barneveldse bedrijven. Het is nu aan lokale ondernemers om die kans in te koppen via stages, afstudeeropdrachten of bijbanen, zegt Joop van Veelen van Stichting Barneveld Tomorrow.

“Studenten en onderwijsinstellingen weten ons inmiddels te vinden. De volgende stap is het maken van matches”, zegt Van Veelen. Het gaat om studenten van onder meer de CHE, de HAN, de HU en de WUR. “En dan niet alleen jongeren die een technische opleiding volgen, maar ook bijvoorbeeld in de richtingen bedrijfskunde, economie en marketing”, aldus Van Veelen.

Barneveld Tomorrow is een initiatief van Barneveldse ondernemers om hoogopgeleide jongeren te behouden voor het lokale bedrijfsleven. Nu gebeurt het nog vaak dat jongeren voor hun hbo- of wo-opleiding elders gaan studeren en daar blijven hangen. Barneveld Tomorrow laat deze groep zien dat er ook hier in de regio veel innovatieve bedrijven actief zijn die op zoek zijn naar talent. Dat doet het onder meer via voorlichting bij onderwijsinstellingen en promotievideo's met jongeren die bij Barneveldse bedrijven werken.

Onder meer bedrijven als Moba, Denkavit, Infor, Orlaco, CRM Partners, Intratuin en G. van Beek & Zn. zijn al betrokken bij Barneveld Tomorrow. “Maar we zoeken ook mkb-bedrijven”, zegt Van Veelen. “Juist voor zulke bedrijven - die misschien geen eigen HRM-afdeling hebben die contacten met het onderwijs onderhoudt - is het een groot voordeel dat wij ze in contact kunnen brengen met ambitieuze, slimme studenten van de genoemde onderwijsinstellingen.”

Van Veelen wijst er op dat Barneveld 33.000 arbeidsplaatsen heeft en 'slechts' 26.000 arbeidskrachten, waarvan er 16.000 werken in de eigen gemeente. “We hebben onze 'eigen' hoogopgeleide jongeren uit Barneveld dus hard nodig. Het is belangrijk dat we nu al in ze investeren via bijvoorbeeld stages en afstudeeropdrachten, zodat ze straks weten dat ze ook bij Barneveldse bedrijven uitdagend en innovatief werk kunnen doen. Tomorrow begint dus al vandaag.”

www.barneveldtomorrow.nl