BARNEVELD - Een mooi bedrijf opbouwen is één. Maar je wilt er straks ook weer een keer vanaf. Hoe je dat aanpakt? Jan van Iwaarden doet een boekje open over de manier waarop hij de overdracht van Van Iwaarden Artwork vormgaf. 

Eind augustus meldde de Barneveldse ondernemer dat hij zijn opvolger gevonden had: Gert Beitler. De Voorthuizenaar werkt al 18 jaar bij Van Iwaarden Artwork en klom in die periode op van signmedewerker tot projectmanager. Gert gaat het bedrijf samen met zijn vrouw Annekoos leiden.

Altijd gas geven
Jan van Iwaarden blijft zelf betrokken bij het bedrijf, maar kan het rustiger aan gaan doen. ,,Ik word natuurlijk een dagje ouder. Als er één ding is wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren, is het dat je als ondernemer altijd gas moet geven. Dat vraagt veel energie en daarom is het goed dat een nieuwe generatie het stokje overneemt.”

Eén ding was voor de markante Barneveldse ondernemer duidelijk. Hij wilde zijn bedrijf in florerende toestand overdragen. ,,Ik zie om me heen weleens dat ondernemers het na hun 55e rustig aan gaan doen. Ze investeren niet meer, laten het onderhoud versloffen. Ik wilde juist dat mijn opvolger meteen vol gas vooruit zou kunnen.”

,,Dat is heel belangrijk”, haakt adviseur en sparringpartner Herman Koot van Buro Koorts in. ,,Als je als ondernemer de tijd uitzit tot je pensioen, wordt je bedrijf minder interessant om over te nemen. De meeste overnamekandidaten – op een paar durfinvesteerders na – zoeken gewoon een goedlopend bedrijf dat ze kunnen uitbouwen. Als je je bedrijf wilt overdragen, helpt het enorm wanneer je een heldere visie op de toekomst hebt en gefocust bent.”

Aanval
Kleine uitdaging: terwijl Van Iwaarden voorzichtig begon na te denken over zijn pensioen, stortte de economie in. Ook de signbranche kreeg forse klappen. Van Iwaarden koos voor de aanval. Samen met Buro Koorts dacht hij na over nieuwe doelgroepen en productmogelijkheden en werden er onontgonnen markten in kaart gebracht. ,,Ik heb in die periode vooral geleerd dat er geen excuses zijn. Je moet zélf oplossingen bedenken.”

Het hele bedrijf werd betrokken bij het ontwikkelen van een nieuwe toekomstvisie. Mede daardoor raakte Gert Beitler – die al eens eerder door Jan gepolst werd – getriggerd. Misschien zou het toch iets voor hem zijn om de leiding van Van Iwaarden Artwork over te nemen. Samen met zijn vrouw verdiepte hij zich in het ondernemerschap. Ook ondergingen ze een assessment en een psychologisch onderzoek. Daaruit bleek dat ze alles in huis hadden om een bedrijf te leiden.

Geven en nemen
De laatste hobbel die genomen moest worden, was de financiële afwikkeling. Is dat niet lastig als je het bedrijf verkoopt aan een medewerker? ,,Ha”, lacht Jan. ,,Gert heeft hier natuurlijk goed verdiend in de afgelopen jaren.” Zijn opvolger moet lachen. ,,Maar ik kwam nog net iets tekort om het cash af te betalen.”

,,Even zonder gekheid”, zegt Jan. ,,Je kan natuurlijk de hoofdprijs vragen, maar dat gaat niet werken. Ik wil ook helemaal niet cashen en rennen. We hebben nu een constructie uitgewerkt waarbij Gert en Annekoos geleidelijk eigenaar van het bedrijf worden. Daardoor is het voor hen haalbaar, heb ik zekerheid tot aan mijn pensioen en weet ik dat onze klanten in goede handen zijn. Het was geven en nemen en daar zijn we samen mooi uitgekomen.”

Toekomst
Met de overname is de toekomst van Van Iwaarden Artwork veiliggesteld. Na de relatief zware crisisjaren denkt het Barneveldse bedrijf weer volop vooruit en de implementatie van de nieuwe marketingstrategie begint zijn vruchten af te werpen. Kersverse mede-eigenaar Gert is dan ook vol vertrouwen over de jaren die voor hem liggen. ,,Er is behoefte in de markt aan een speler als wij, die vanuit een kunst- en ambachtsperspectief naar projecten kijkt. Wij onderscheiden ons bovendien doordat we in eigen huis concepten ontwikkelen en die ook kunnen realiseren. Oplossingen die net even anders zijn. Soms gebruiken we voor één opdracht wel twintig productiemethodes. Daar hoef je niet voor aan te kloppen bij grote productiebedrijven. Onze klanten waarderen het ambacht en de flexibiliteit die we ze bieden. Ik kijk ernaar uit om die unieke positie in de markt de komende jaren verder uit te bouwen.”

www.vaniwaardenartwork.nl

www.burokoorts.nl