BARNEVELD - De meeste bedrijven staan nog altijd vol met pc’s en laptops. Maar hoe lang nog? Dat is een reëele vraag. 

De ontwikkeling van de traditionele werkplek staat namelijk al geruime tijd stil. Terwijl smartphones en tablets steeds beter en geavanceerder worden. Een nieuwe iPhone of Samsung Galaxy biedt zelfs een betere performance dan de gemiddelde laptop of computer.

Daar komt bij dat er een nieuwe generatie op de arbeidsmarkt komt die vergroeid is met de smartphone. Die is in hoog tempo een vast onderdeel van ons leven geworden. Ga maar na. Zes jaar geleden was het nog bijzonder als je e-mails op je telefoon kon lezen. Tegenwoordig is dat de gewoonste zaak van de wereld en maken we juist bewust de keuze om e-mail niet op de smartphone te ontvangen.

Microsoft springt slim op deze trends en ontwikkelingen in en presenteerde onlangs de eerste mobiele werkplek. Het idee in een notendop? Je smartphone vervangt de traditionele pc. Alleen als dat nodig is plug je een scherm, muis en een toetsenbord aan. Of transformeer je je telefoon in een kruising tussen een tablet en laptop.

Het is een interessante en belangrijke ontwikkeling. Steeds meer bedrijven nemen namelijk hun bedrijfssoftware af via de cloud. Programma’s staan dus al vaak niet meer op een computer, maar zijn altijd en overal via internet benaderbaar. Hierdoor kan de mobiele telefoon daadwerkelijk de werkplek van de toekomst worden.

Mijn inschatting? We staan voor een nieuwe technische revolutie. Natuurlijk zal deze mobiele werkplek niet bij elke organisatie passen. Maar de smartphone gaat op kantoor ongetwijfeld een steeds meer centrale rol innemen.

Mathias Weststrate is commercieel directeur bij Fancit BV

www.fancit.nl