Security en privacy zijn dé vraagstukken die op de agenda van ieder bedrijf moeten staan in 2016. In de media schenken diverse grote spelers er al aandacht aan, maar waarom? En geldt dit ookvoor u als mkb-ondernemer?

Ieder bedrijf in Nederland maakt gebruik van een alarminstallatie. Dit heeft twee redenen. Eén: het geeft een veilig gevoel. En twee: de verzekering verplicht dit. Beide voorkomen echter niet dat er toch waardevolle spullen gestolen worden. Maar wat is meer waardevol? De magazijnvoorraad of de informatie die op uw bedrijfsservers staat? Meer dan 50 procent van de mkb-ondernemingen heeft de ict-beveiliging niet gewaarborgd. Dat terwijl er dagelijks meer bedreigingen via de computer voorbij komen dan via de fysieke voordeur.

Laten we als voorbeeld de nieuwe wet Meldplicht datalekken nemen. In deze wet wordt u verplicht er alles aan te doen om datalekken te voorkomen. Wanneer er een datalek plaatsvindt, en de beveiligingsvoorzieningen blijken niet goed geregeld, dan kan dit € 850.000 kosten of 10 procent van de jaaromzet! Let wel: een datalek kan al een verloren usb-stick zijn.

We kunnen wel stellen dat in het huidige tijdperk meer nodig is dan een goede virusscanner en firewall. Ook voor de mkb’er. Laat ik afsluiten met een vraag: is uw organisatie klaar voor 2016? 

Mathias Weststrate is commercieel directeur bij Fancit BV

www.fancit.nl