Natuurlijk loert Business in Barneveld mee op LinkedIn. Deze keer viel ons oog op de Barneveldse ondernemer Goos Terschegget, die dankzij zijn hobby (poker) regelmatig in gesprek komt met mensen die hij als recruiter kan plaatsen bij nieuwe werkgevers.

Tekst: Hiemstra Media

Jij bent Recruitment Consultant staat er in je bio. Welke skills gooi je daarmee in de strijd?
Ik heb belangstelling voor mensen, kan goed luisteren maar ben ook een echte prater. Daarnaast vind ik het geweldig om mensen op een persoonlijke manier te profileren. Ik kijk niet alleen naar een cv, maar doe een uitgebreide intake. Want een succesvolle match begint altijd met een open en oprechte ontmoeting als vertrekpunt in de zoektocht naar een nieuwe functie of nieuwe collega. Wat beweegt iemand, waar word je blij van, en vertel eens over dat ‘gat’ in je cv. Vaak kom je al pratend op persoonlijke verhalen en drijfveren. Het resultaat is dat soms een kandidaat wordt geplaatst die qua werkervaring niet per se bij de functie past, maar die op het gebied van  persoonlijkheid en motivatie juist perfect matcht. Dat is soms spannend voor mijn opdrachtgevers, maar in de praktijk blijkt het goed te werken.

Tegelijkertijd run je een notuleerservice?
Toen ik nog in loondienst was verzorgde mijn werkgever de notulen voor onder meer de gemeente Nijkerk en een aantal stichtingen. Toen ik voor mezelf begon kreeg ik het aanbod om deze ‘tak’ mee te nemen. Zelf ben ik geen notulist; ik besteed het werk uit aan een poule van taalvaardige mensen die onze opdrachtgevers ontzorgen op dit gebied.

Daarnaast ben je een fervent pokeraar en je weet dat goed met werk te combineren schreef je in je LinkedIn-post. Hoe werkt dat?
Pokeren schept een band. Je zit een paar uur met mensen om tafel; een eilandje waarin naast het spelletje zelf verbale en non-verbale communicatie een hoofdrol spelen. Je komt met elkaar in gesprek en zo hoor je natuurlijk ook wat iemand voor de kost doet en of er nog een beetje lol bij komt kijken. Niet zelden heb ik uit dit netwerk leuke matches kunnen maken. Tegen mijn opdrachtgever zeg ik het er meestal van tevoren niet bij trouwens, dat ik iemand ken van de pokertafel. Want de praktijk leert dat hierover bij mensen wat hardnekkige vooroordelen leven. Onzin natuurlijk, maar je houdt er toch rekening mee.

Met ViaGoos plaats je regelmatig ontevreden mensen bij nieuwe werkgevers. Wat zijn hun grootste ergernissen?
Een hoge werkdruk en een slechte leidinggevende zijn de meest voorkomende redenen voor vertrek. Vaak hebben die met elkaar te maken. Aansturen op groei zonder passende investeringen is killing. Of neem een manager die alleen op resultaten stuurt zonder betrokken te zijn bij zijn team. Vanwege krapte op de arbeidsmarkt hebben werknemers ook meer in de melk te brokkelen. Dat is soms even wennen voor werkgevers. Laatst nog had ik een inhoudelijk geschikte kandidaat voor een functie, die de baan voor 28 uur wilde invullen in plaats van fulltime. Dat stuit soms op onbegrip, maar de praktijk leert dat het beter werkt als werkgevers zich flexibel op weten te stellen en meebewegen met de wensen van potentiële kandidaten, mits ze redelijk zijn uiteraard.

Wat is jouw gouden tip voor werknemers om goede mensen vast te houden?
Jobhoppen zal altijd blijven bestaan, maar mensen binnenboord houden doe je met goed werkgeverschap. Met interne opleidingen, een gezonde werkcultuur en een goede beloning waarbij niet met twee maten wordt gemeten en de één meer krijgt dan de ander in eenzelfde functie.