BARNEVELD - Er komt waarschijnlijk een wooncomplex voor buitenlandse werknemers in Voorthuizen. De bedoeling is dat er maximaal 96 arbeidsmigranten gaan wonen.

Het nieuwe wooncomplex komt te liggen aan de Baron van Nagellstraat, tegenover de Voorthuizense nieuwbouwwijk Holzenbosch. Daar verrijst de komende jaren een 'woon-werklandschap'.

Een mooie plek voor zo'n complex, vindt het Barneveldse college, want bedrijventerrein Harselaar ligt om de hoek. Hierdoor kunnen arbeidsmigranten straks op de fiets naar hun werk. Ook merken minder mensen op deze plek iets van de afwijkende dag- en nachtritmes van arbeidsmigranten, die regelmatig in ploegendiensten werken. Beoogde ontwikkelaar van het complex is Homeflex. Dit bedrijf huisvest arbeidsmigranten op meerdere plekken in Nederland. Homeflex verzorgt straks ook het beheer en toezicht op de woningen, die verhuurd zullen worden aan uitzendorganisaties en werkgevers die buitenlandse arbeidskrachten inhuren.

Als alle procedures soepel verlopen, kan het wooncomplex eind 2023, begin 2024 gerealiseerd worden. Daarmee krijgt Barneveld haar eerste grootschalige huisvesting voor tijdelijke arbeidsmigranten. Uit eerder onderzoek bleek dat er ruim 1600 buitenlandse werknemers werken bij lokale bedrijven. Ongeveer eenderde daarvan woont binnen de gemeentegrenzen, soms ook op plekken die daar niet voor bedoeld zijn zoals vakantieparken.