BARNEVELD – Direct na de zomervakantie van 2022 gaat op de Meerwaarde de Barneveldse Bouw Opleiding van start, met vakopleidingen tot timmerman en metselaar (MBO niveau 2 en 3) waarin studenten werkend leren en lerend werken.

Wethouder Bennie Wijnne is enthousiast over het ontstaan van BBO en ziet het als een prachtige ontwikkeling voor de bouwsector in Barneveld en omgeving. “Voor het bedrijfsleven is dit grote klasse en ook voor de samenleving, want vergeet niet deze MBO-jongeren straks de dragers zijn van de techniek waar wij mee leven. Wij zullen zelf individueel, als samenleving en als werkgevers in Barneveld en omgeving van hen afhankelijk zijn bij het realiseren van bestaande en nieuwe ambities. Dan kun je heel concreet denken aan het realiseren van een groot aantal nieuwe woningen, het uitrollen van de energietransitie en andere verduurzamingsopgaven. Daarbij zijn mensen die het werk kunnen doen van essentieel belang.”

Stap verder
Dieuwke de Jong is als teamleider verantwoordelijk voor de mbo-locatie waar momenteel de bouwopleidingen worden verzorgd. “Het mooie van BBO is dat het voortbouwt op de huidige samenwerking in Barneveld en daar bovenop nieuwe kansen voor studenten biedt. Wij bieden nu al op onze locatie aan de Zonnebloemstraat mbo-opleidingen in de bouwtechniek aan. Nu gaan we een stap verder. Gedurende het opleidingstraject zal de begeleiding van de praktijkopdrachten en simulaties voor een belangrijk deel op locatie verzorgd kunnen worden door ervaren praktijkinstructeurs. Dan heb je dus niet alleen de inhoud van het opleidingsprogramma afgestemd, maar ga je écht samenwerken. En daar gaan studenten meer in hun eigen beroepspraktijk van leren.”

Het is de ambitie om de bouwopleiding op termijn onder één dak te brengen met de BTO, de Barneveldse Techniekopleiding.