BARNEVELD - Ondernemers op bedrijventerrein De Briellaerd in Barneveld krijgen binnenkort de vraag of ze de bedrijveninvesteringzone (BIZ) willen verlengen tot en met 2027.

Een BIZ is een afgebakend gebied waarin alle ondernemers een jaarlijks bedrag betalen voor collectieve activiteiten en voorzieningen. Op bedrijventerrein De Briellaerd gaat het om een bedrag van 165,50 per jaar. De heffing wordt geïnd door de gemeente Barneveld en uitgekeerd aan een stichting die gerund wordt door ondernemers van het bedrijventerrein. Zij hebben met de BIZ-opbrengsten jaarlijks 40.000 euro beschikbaar voor

camerabeveiliging, extra groenonderhoud, promotie ter verbetering van de positionering van het gebied en onderzoek naar collectieve duurzaamheidsmaatregelen.

Op dit moment is er al een BIZ-regeling voor De Briellaerd, maar die loopt aan het eind van het jaar af. Om de regeling te verlengen, moet een nieuwe draagvlakmeting plaatsvinden. De verlenging is een feit als minstens de helft van de 225 bedrijven op De Briellaerd een geldige stem uitbrengt én minstens tweederde van het aantal stemmers vóór verlenging van de BIZ is.

Draagvlak
Eerder dit jaar vond een informele draagvlakmeting plaats tijdens de algemene ledenvergadering van ondernemersvereniging De Briellaerd. Alle aanwezige ondernemers stemden daar voor verlenging van de BIZ, maar daarbij geldt de kanttekening dat dit de meest betrokken ondernemers op het terrein zijn. Een BIZ wordt vaak juist ingesteld om ook 'freeriders' te laten meebetalen aan collectieve voorzieningen en diensten.