BARNEVELD – Niet alleen op het stroomnet van Harselaar, ook op de snelweg langs het bedrijventerrrein is het druk. De files op de A1 zijn werknemers en werkgevers – vooral transporteurs – een doorn in het oog.

Toch gloort er een klein beetje hoop. In de meest recente fileranglijst (december 2023) van de ANWB zakt de A1 tussen Voorthuizen en Hoevelaken van plek 5 naar plek 10.

‘s Ochtends staat het vooral in westelijke richting stil. Ingezoomd op de ochtendspits scoort het traject een derde plaats in de fileranglijst, maar wel één plekje lager dan vorig jaar. 's Avonds is het filerijden in de andere richting. De A1 tussen Hoevelaken en Barneveld bezet dan de zesde plek op de nationale fileranglijst. In 2022 was dat nog de vijfde plek.

De totale filezwaarte (lengte x duur file) op de Nederlandse wegen steeg in 2023 met 17 procent. Volgens de ANWB staan we inmiddels vaker en langer vast dan voor corona. Wel is er een verschuiving in de filepatronen. Dinsdag en donderdag zijn tegenwoordig met afstand de meest drukke dagen op de weg. En het weekend lijkt steeds eerder te beginnen, want op vrijdag staan we juist overdag steeds vaker vast.