BARNEVELD – Harselaar-Zuid heeft de potentie om een belangrijk waterstof-tankstation van Nederland te worden. Ingenieurs werken aan een plan om een energiehub te ontwikkelen met een uiteindelijke omvang van 60 megawatt in 2030.

Dat staat op de website die recent werd gelanceerd door Energeion, een nieuw bedrijf van de Kootwijkerbroekse ondernemers Gert en Brand Jan van den Bosch. Energeion heeft de ambitie om de netcongestie (het steeds verder oplopend tekort aan stroom) op te lossen. Zestig megawatt energie is voldoende om 60.000 huishoudens tegelijkertijd van energie te voorzien.

Op één na grootste transportader
Een energiehub in Barneveld is des te interessant vanwege de geografische ligging, zo stellen de initiatiefnemers op de website van Energeion. “De Northsea Baltic Corridor is de op één na grootste Europese transportader, die veel gebruikt wordt voor zwaar internationaal transport. Veel vrachtverkeer komt langs Barneveld. Dus door hier op termijn waterstof aan te bieden als brandstof, is dit voor de hele transportlijn een uitkomst.’’

Gert van den Bosch is de grondlegger van Bosch Beton, de betonfabriek die in 2019 een nieuwe vestiging betrok in Barneveld. Voor deze betonen keerwanden-fabriek wordt het als gevolg van aangescherpte milieuregels steeds lastiger om betonnen elementen te leveren in stedelijke gebieden. Milieuvriendelijk transport op waterstof zou voor dat probleem direct soelaas bieden. 

Eerste waterstoftruck besteld
De techniek om vrachtwagens op waterstof te laten rijden staat nog in de kinderschoenen. Energeion is ook bij deze techniek nauw betrokken. Hiervoor is een aparte BV opgericht met de naam H2 Truck BV. Deze bv heeft in november de eerste 50 tons waterstoftruck besteld, die ingezet gaat worden voor duurzaam transport van grondstoffen voor Bosch Beton. De truck is ontwikkeld in samenwerking met TNO en truckbouwer Ginaf uit Veenendaal.

Energeion denkt niet alleen na over wegvervoer op waterstof, maar ook over Co2-vrije luchtvaart. Dit gebeurt met de divisie H2Flight. Een voor de hand liggende keus vanwege de Kootwijkerbroekse helihaven die al 30 jaar operationeel is.

www.energeion.nl