Voor veel ondernemers zijn Europese verordeningen een schrikbeeld. Dat is niet vreemd, als je weet dat de EU zelfs te hoge wattages van onze stofzuigers wil tegengaan. Een lager wattage leidt volgens de EU namelijk tot minder werklozen. Stofzuigen duurt dan namelijk langer…

Maar soms heb je er ook gemak van. Nog niet zo lang geleden stond ik een ondernemer bij, die zijn facturen van een buitenlands bedrijf niet betaald kreeg. Vragen waren: kun je daarmee naar de Nederlandse rechter of moet je naar het buitenland? En: welk recht is dan van toepassing?

Heb je daarover niets afgesproken, dan is het uitgangspunt: “wie eist, die reist”. De meeste crediteuren vinden procederen in het buitenland niet aantrekkelijk, alleen al vanwege de kosten. Wil je dat dus voorkomen, leg dan vooraf met je klant vast dat je bij geschillen in Nederland procedeert naar Nederlands recht.

Dat lijkt eenvoudig, maar gaat helaas nogal eens mis. Zo ook in het geval van mijn cliënt. Toch konden we daar een interessante draai aan geven. Met behulp van Europa. In de facturen die geïncasseerd moesten worden, ging het namelijk om in Nederland verleende diensten. Volgens een EU verordening is dan bepalend, de plaats waar die diensten moesten worden uitgevoerd. Daarom kon deze debiteur, ondanks zijn protest, met succes in Nederland worden gedagvaard. 

De volgende hobbel was: welk recht is van toepassing? Daarover was immers niets afgesproken. Ook daar heeft Europa een antwoord op. Voor die vraag is namelijk van belang wie “de meest kenmerkende prestatie” van het contract verricht. Vaste rechtspraak is dat “betalen” nooit het meest kenmerkend is, want dat moet iedereen. Omdat de verleende diensten het meest kenmerkend waren, was ook Nederlands recht van toepassing.

Maar Europa doet meer. Heb je een Nederlands vonnis, dan heb je daar in het buitenland niets aan. Tot nog toe moest dat vonnis dan opgestuurd worden naar het buitenland, om “erkend” te worden door de rechter daar. Dat hoeft binnenkort niet meer. Vanaf 10 januari 2015 kan je met een Nederlands vonnis en een van de rechtbank te verkrijgen certificaat van echtheid direct in het buitenland opdracht geven voor executie.

Europa zorgt dus ook voor gemak. Maar je moet de weg wel weten…

Jan Post
Post Advocaten

postadvocaten.nl