Heb je een machine nodig die niemand kan bouwen? Dan moet je bij Bakker Machinebouw zijn, weten food- en maakbedrijven uit heel Nederland. Met de engineering en productie van eigen machines zet het Voorthuizense bedrijf een nieuwe stap in haar rijke historie.

Tekst: Hiemstra Media

Het is donderdagmorgen. In het pand van Bakker Machinebouw aan de Verbindingsweg in Voorthuizen wordt druk geknipt, gewalst, gelast en gedraaid. Zo op het oog lijkt het alsof je in de werkplaats van een doorsnee metaalbewerkingsbedrijf staat. Totdat je met directeur Gerrit Tijhof langs de machines loopt die klaarstaan voor transport.

“Kijk, dit is een doorvoerapparaat voor een bandrolleermachine. Daarmee voorzien fabrikanten bijvoorbeeld tandpastatubes of frisdankflessen van een bandje dat de producten strak bij elkaar houdt. Daardoor is er minder plasticverpakking nodig. Deze machine hebben we volledig zelf ontworpen en geproduceerd. Onze eigen monteurs plaatsen ‘m straks in de productielijn bij de fabriek.”

Foodindustrie
Veel machines die Bakker Machinebouw maakt, vinden hun weg naar de foodindustrie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan transportschroeven die cacaobonen van de ene lijn naar de andere brengen. Maar ook aan palletkantelaars voor vrieshuizen, brekers voor granulaten of op maat gemaakte bunkers voor melkpoeder met ingebouwde monsternemers.

“Dat we veel aan de foodindustrie leveren, heeft te maken met de hoge eisen die daar gesteld worden aan kwaliteit en clean design. Niet iedereen kan deze machines maken. Wij vinden die moeilijkheidsgraad juist leuk. Als een ander ‘nee’ zegt, zijn wij juist geïnteresseerd. Hoe groter de uitdaging, hoe beter. Bovendien wordt er veel geïnnoveerd in deze sector, waardoor er ook steeds nieuwe machines nodig zijn”, vertelt Tijhof, terwijl hij het prototype laat zien voor een machine die gebogen ijsstokjes verwerkt.

Engineering én machinebouw
Fabrikanten kloppen mede bij Bakker Machinebouw aan omdat het Voorthuizense bedrijf engineering en machinebouw combineert en ook de service verzorgt voor de geleverde machines. “Wat we op de tekentafel bedenken, moet in de praktijk werken. Anders hebben we zelf ook een probleem. We zijn aanspreekbaar op het resultaat. Daarbij merk je dat ‘made in Holland’ tegenwoordig weer een pluspunt is. Niet alleen omdat de kwaliteit van onze machines hoog is, maar ook omdat we veel voorraad hebben zoals 12,5 kilometer staf- en zo’n 40 ton plaatmateriaal. Je machine is dus op tijd klaar, zelfs als een schip het Suezkanaal blokkeert.”

Bakker Machinebouw maakt niet alleen machines voor food- en productiebedrijven. Het Voorthuizense bedrijf werkt ook mee aan herinrichtingen en uitbreidingen van fabrieken. “Met 3D-camera’s kunnen we 360gradenscans van productielocaties maken, waarna onze engineers nadenken hoe klanten de productie en routing kunnen optimaliseren. Vervolgens maken we die inrichting ook. Van verdiepingsvloeren tot bordessen en veiligheidsvoorzieningen”, vertelt Tijhof.

Ontwikkeling van eigen machines
De Rijssenaar heeft een commerciële achtergrond in de foodsector en stapte in 2021 als managing director en mede-eigenaar in bij Bakker Machinebouw, dat onderdeel uitmaakt van de Van Mourik Group. Samen met het team stippelde hij een koers uit die moet leiden tot verdere groei van het Voorthuizens bedrijf. “We willen ons meer gaan richten op de ontwikkeling van eigen concepten en machines. Daarvoor hebben we ook een extra engineer aangenomen. We hebben een hecht team van collega’s. Er zijn er die al ruim 40 jaar voor het bedrijf werken. Medewerkerstevredenheid is een belangrijke waarde. Als je het naar je zin hebt, er uitdaging is en je verantwoordelijkheid krijgt, is dat uiteindelijk het beste voor onze klanten.”

De ontwikkeling van het doorvoerapparaat voor de bandenrolleermachine is een voorbeeld van een stap in de richting naar seriematige productie van eigen machines of zelfs complete productielijnen. “We hebben er inmiddels negen van gebouwd, waarbij we nog steeds doorontwikkelen. Doordat we ons richten op een schakel in de productielijn, is de ontwikkeling behapbaar en kunnen we tegelijkertijd goed leren hoe zo’n lijn werkt. Zo werken we stapje voor stapje aan onze ambities.”

Behoud van lage drempel
Daarbij benadrukt Tijhof dat de kenmerkende open deur behouden blijft. "Iedereen is hier welkom. Ook de transporteur die aangepaste platen nodig heeft voor zijn cabine, of de lokale camping die een trapje nodig heeft of een hek rond het zwembad. We vervullen al ruim 90 jaar een dorpsrol en die willen we behouden.”

www.bakkermachinebouw.nl