2012 is het jaar waarin kabinet-Rutte I viel en de wereld volgens de Mayakalender zou vergaan. Maar het is ook het jaar waarin Lammert Wilbrink zijn eerste kavels kocht op De Briellaerd. Midden in de crisis nam hij het risico en bouwde een verzamelgebouw waarmee hij een stempel drukte op De Briellaerd. Het begin van een groot project waar hij nog steeds aan werkt. Maar niet voor lang meer. Volgend jaar levert Wilbrink zijn laatste kavel op. En neemt hij afscheid van het bedrijventerrein waar hij acht jaar lang aan bouwde. 

De Briellaerd is bijna ‘af’. Hoe voelt dat?
Raar. Ik ben hier acht jaar geleden ingedoken omdat ik een duidelijke visie had op hoe het bedrijventerrein kon worden. Naar mijn mening vormde de bouw van een verzamelgebouw dé oplossing voor een aantal veel te grote kavels die de gemeente maar niet kon verkopen. Dat bleek ook zo te zijn. Volgens mij kan ik met een gerust hart zeggen dat het resultaat er mag zijn.

Al tijdens het bouwen van zijn eerste bedrijfspand aan de Anthonie Fokkerstraat dacht hij na over het kopen van een tweede kavel. De insteek? Hetzelfde als de eerste, maar dan net anders. Verschillende bedrijfsgebouwen, bedoeld om zpp'ers en kleine ondernemers onderdak te bieden. Zo volgde een derde en vierde kavel en groeide zijn vastgoedimperium.

Het vastgoed op De Briellaerd komt grotendeels uit jouw handen. Heb je voor alle kavels zelf het risico gedragen?
Nee. Ik denk dat ik 75% van de panden op eigen initiatief heb gekocht. De rest van de kavels zijn gekocht in opdracht. Een mooie verdeling dus. Bovendien heb ik het niet alleen gedaan. Bij de bouw van alle kavels heb ik hulp gekregen van AGB Bouw en JW Vastgoed advies. Zij hebben mij fantastisch geholpen en geadviseerd. Zonder hen was het niet gelukt.

Het was crisistijd. Had je geen slapeloze nachten van die kavels zonder bestemming?
Jawel, maar dat hoort erbij. Ik zag mogelijkheden en wilde dat graag met anderen delen. Door een grote kavel op te splitsen, hebben kleinere bedrijven ook de mogelijkheid om te kopen. Ik hoopte dat ondernemers net als ik de kansen zouden zien.

Deze special heet ‘Trots op De Briellaerd’. Waar ben jij het meest trots op?
Ik denk op de eenheid van het bedrijventerrein. Alle panden zijn in lijn met elkaar gebouwd en hebben iets van elkaar weg. Het zijn frisse panden. De een is wat opvallender dan de ander, maar er is geen gebouw dat er qua hoogte of breedte echt tussenuit springt. Dat maakt het bedrijventerrein echt één geheel.

En het mooiste pand..,?
Dat is een lastige vraag. Ik vind alle panden mooi, maar als ik kijk naar functionaliteit dan vind ik ‘Barnbox’ het mooiste. Dit is een gebouw dat bestaat uit eenenveertig bedrijfsunits die door zzp’ers worden gebruikt om hun materialen op te slaan. Dat vind ik echt een leuk concept. En ondernemers zien er ook de meerwaarde van in. Er staan dan ook nog maar vijf ruimtes te huur. Het is mooi om te zien dat het Barneveldse bedrijfsleven zoiets aan zzp'ers en kleine ondernemers kan bieden. Daar ben ik trots op.

Het laatste kavel aan de rand van de Achterveldseweg wordt momenteel gebouwd. Wat kunnen we daarvan verwachten?
Ruim vijfduizend vierkante meter terrein dat net als de andere gebouwen wordt verdeeld in diverse bedrijfspanden. Een deel is al verkocht, het overige gedeelte is nog niet verhuurd, maar wij verwachten dat het niet lang meer duurt voordat de eerste geïnteresseerden zich melden.

Ben je niet bang dat zoveel kleine units in de toekomst zorgen voor leegstand?
Nee. De Briellaerd is in korte tijd uitgegroeid tot misschien wel het meest toonaangevende bedrijventerrein van Barneveld. Dat doet ook wat met je klandizie. Vijftig procent van de verkoop wordt al bepaald voordat een klant binnen is. Mede door de ligging en de uitstraling van het bedrijfspand. Als ondernemer zit je op De Briellaerd wat dat betreft top. Het bedrijventerrein straalt orde en netheid uit. Dat komt je business ten goede.

Volgend jaar wordt het laatste kavel opgeleverd. Dan zit jouw werk op De Briellaerd erop. Hoe ziet het leven na De Briellaerd er uit?
Dat speelt zich af op de Harselaar. Daar werk ik momenteel aan de bouw van een verzamelpand zoals we deze ook op De Briellaerd kennen. Daarna is het denk ik klaar met het bouwen. Niet omdat ik er klaar mee ben, maar simpelweg omdat er geen kavels meer zijn. En dan begint voor mij een nieuwe uitdaging; het opknappen van bestaande panden. Met het oog op de toekomstige regels met betrekking tot het het verduurzamen van bedrijfspanden verwacht ik daar de komende jaren voldoende werk in te kunnen verrichten. Barneveld is nog lang niet van mij af.

www.lammertwilbrink.nl