BARNEVELD - Als het lokale bedrijfsleven haar schouders eronder zet, kan Barneveld volgend schooljaar een eigen mbo-opleiding hebben. Dat zegt Kees Heek, directeur van De Meerwaarde.

Een onderzoeksbureau gaat binnenkort in kaart brengen hoe groot de vraag vanuit het Barneveldse bedrijfsleven is en welke opleidingswensen ondernemers hebben. ,,Het opzetten van een mbo-opleiding vergt een flinke investering. We doen dat niet voor onszelf, maar voor de Barneveldse samenleving en economie. Daarom willen we zeker weten dat er behoefte is”, vertelt Heek.

Onderwijsbehoeften

Om onderwijs en bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen, vindt er op donderdag 6 november in samenwerking met ondernemersvereniging BIK een lunchbijeenkomst plaats in Het Schaffelaartheater. ,,We willen weten van ondernemers wat voor onderwijsbehoeften zij hebben. Wat moet een werknemer van de toekomst weten of kunnen? Is er behoefte aan algemene of juist specifieke opleidingen? Staan ondernemers open voor onderwijs op de werkvloer? En zijn ze bereid om stageplekken te bieden? Want dat is wel cruciaal. Ik zie nu jongeren verloren gaan voor de techniek omdat ze geen ervaring op kunnen doen”, vertelt Heek.

Volgens de directeur van De Meerwaarde zijn onderwijs en bedrijfsleven te ver van elkaar afgedreven. Heek pleit voor meer samenwerking. ,,Het onderwijs zou de bedrijfsschool van de ondernemer moeten zijn. Met onderwijs gebaseerd op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Aan ons de uitdaging om dat goed in te vullen, duidelijkheid te bieden over verschillende soorten stages en bedrijven te ontzorgen zodat opleiden hen zo min mogelijk tijd en geld kost.”

Draagvlak

Barneveld heeft volgens Heek nu een uitgelezen kans om mbo-onderwijs binnen de gemeentegrenzen te halen. Er is namelijk draagvlak voor bij de bestaande mbo-instellingen in Ede en Amersfoort. ,,De bal ligt voor het doel. Wij denken dat het plan kans van slagen heeft als er vanuit het bedrijfsleven behoefte is.”

De Meerwaarde biedt naast vmbo-onderwijs op dit moment al op kleine schaal mbo-onderwijs aan in Barneveld. Het gaat onder meer om opleidingen in de bouw-, metaal-, elektro- en installatietechniek. Ook kunnen leerlingen nu al helpende zorg & welzijn of junior kapper worden op De Meerwaarde. Daar komen mogelijk opleidingen bij op het gebied van zorg & welzijn, economie en groen. De huidige mbo-opleidingen worden verzorgd in samenwerking met MBO Amersfoort. Ook voor een uitgebreidere mboopleiding in Barneveld zal samengewerkt worden met MBO Amersfoort en ROC A12 in Ede.