VOORTHUIZEN - Draag je een paar kilootjes meer mee dan je eigenlijk zou willen? Dan ben je niet de enige ondernemer. Een drukke agenda maakt het voor veel bedrijfseigenaren uitdagend om gezond te eten en genoeg te bewegen, weet Nienke Visscher van Lifestyle Centre Voorthuizen. De oplossing is volgens haar misschien wel makkelijker dan je denkt...

Even snel de eerste mails wegwerken met een kop koffie en een half broodje. Dan op weg naar kantoor. Daar rol je van de ene vergadering in de andere afspraak. Voor je het weet is het middag. Lunchen schiet erbij in, dus tegen drie uur doe je een moord voor een snack bij het tankstation. Het avondeten thuis haal je niet en als je om half acht binnenloopt heb je echt geen zin meer om te koken. Dus wordt het weer Thuisbezorgd.nl.

Oké, het is misschien een beetje gechargeerd, maar voor veel ondernemers heeft goed en gezond eten niet de hoogste prioriteit. Er moet simpelweg teveel gebeuren tijdens een dag en op een paar koppen koffie extra kom je een heel eind. Alleen ga je je er niet fitter van voelen en vliegen de kilo's er ongemerkt aan.

Suikershots
Nienke Visscher heeft ze allemaal bij haar in de praktijk gehad. Ondernemers die wel weten dat het anders moet. Die alle crashdiëten wel gevolgd hebben, maar na drie weken weer in hun oude eetpatroon vervallen. Geen wonder, want het valt ook niet mee om je aan strenge eetschema's te houden. Zeker niet als je weinig tijd hebt.
Daarom stelt Visscher altijd als eerste suggestie een simpele verandering voor. Ga eens een week lang op een goede manier ontbijten. “Het doorsnee ontbijt met een broodje kaas of een bakje yoghurt met cruesli is bij lange na geen volwaardig ontbijt. Je mist heel veel belangrijke voedingsstoffen en bovendien schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Gevolg is dat je om tien uur alweer trek hebt.”

Goed ontbijten
Als alternatief geeft Visscher ondernemers een try-out-ontbijtpakket van Herbalife mee. Dat bevat zes shakes en recepten voor eetbare of drinkbare smoothies. “Zo'n shake is voor veel mensen makkelijker weg te krijgen dan een gewoon ontbijt. Het bevat alles wat je nodig hebt - van kalium en vezels tot vitamines A, E en B12 - en geeft je een heel verzadigd gevoel, waardoor het makkelijker wordt om overdag goede eetkeuzes te maken. Heel recent begeleidden wij een ondernemer die, mede door het ontbijt aan te passen, 20 kilo is afgeslankt.” Tijdens de try-out-week begeleidt Visscher haar klanten via de app of telefoon. Ze geeft hen tips voor de rest van de dag en beantwoordt al hun vragen. Na afloop van de week vindt een evaluatiegesprek plaats en bepaal je of je verder wilt.

Kleine veranderingen
Kleine veranderingen als het omgooien van je ontbijt zijn makkelijk vol te houden, weet Visscher uit ervaring. En daarna kun je altijd uitbouwen. Bijvoorbeeld door je lunchpatroon aan te passen of elke dag tien minuten extra te bewegen. In een vervolgtraject bespreekt ze zulk soort doelen met haar klanten. Ook doet ze een uitgebreide Fit-Check, neemt ze de eet-, leef- en beweegstijl onder de loep en wordt de voedingsbehoefte bepaald. “De meeste mensen krijgen teveel suikers en te weinig vezels, eiwitten en water binnen op een dag. De kunst is om dat te veranderen op een manier die je goed kunt volhouden.” De shakes van HerbaLife - die ook gebruikt worden door topsporters zoals de voetballers van Ajax - zijn daarbij een handig hulpmiddel. De gratis persoonlijke begeleiding - meestal zo'n 1 uur per maand - en online trainingen die inbegrepen zijn bij Lifestyle Centre Voorthuizen helpen ook om veranderingen in je leefstijl vol te houden, weet Visscher.

Ondernemersvaardigheden
Ze begon haar praktijk inmiddels vijftien jaar geleden, nadat ze zelf had ervaren wat een verschil het maakt als je je leefstijl verandert. Inmiddels heeft ze duizenden mensen - waaronder ook diverse topsporters - geholpen en meerdere lifestylecoaches opgeleid. Misschien wel de essentie van wat ze doet? Bewustwording creëren. “Veel mensen stoppen maar wat in hun lichaam. Dat doe je toch ook niet met je bedrijf? Gezonder eten is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is namelijk vooral een kwestie van er aandacht aan besteden. Start in elk geval élke dag met een uitgebalanceerd ontbijt, creëer structuur in je maaltijden, plan je eetmomenten, doe bewust boodschappen.” Vaardigheden die je waarschijnlijk al inzet om je bedrijf te leiden. Dus waarom zou je ze niet inzetten als het gaat om je eigen gezondheid, wil Visscher maar zeggen. “En laten we eerlijk zijn: de trein van je bedrijf draait écht wel door als jij even de tijd neemt om goed te eten.”

www.lifestylecentrevoorthuizen.nl