BARNEVELD – Wat mag er de komende jaren wel en niet als het gaat om detailhandel op bedrijventerreinen? Nieuw, regionaal beleid geeft duidelijkheid aan ondernemers, ontwikkelaars en beleggers en zorgt voor een gelijk speelveld.

Het gaat om het zogenoemde PDV-beleid, dat deze maand werd vastgesteld door de Barneveldse gemeenteraad. PDV staat daarbij voor Perifere Detailhandels Vestiging, oftewel: winkels buiten de winkelcentra, bijvoorbeeld op woonboulevards of bedrijventerreinen.

Concentratie op De Valk en De Briellaerd
In de gemeente Barneveld gaat het om bedrijventerrein De Briellaerd, De Valk en een strook langs de Scherpenzeelseweg waar de Intratuin gevestigd is en een nieuwe Gamma-vestiging gebouwd wordt. Deze locaties behoren tot de acht aangewezen ‘concentratiegebieden’ in de regio waar detailhandel mag plaatsvinden. Uitbreiding buiten deze gebieden is in principe niet mogelijk, het liefst zien de regiogemeenten dat bedrijven die nu nog op andere plekken zitten uiteindelijk verhuizen naar deze concentratiegebieden.

Het idee is dat detailhandelclusters op bedrijventerreinen aantrekkelijker zijn voor consumenten en daarmee de aantrekkingskracht van buiten de regio vergroten. Ook worden op deze manier verkeersstromen gebundeld. Wel gelden er beperkingen voor het type bedrijven dat is toegestaan op bedrijventerreinen.

In het nieuwe PDV-beleid is vastgelegd dat alleen woonwinkels, tuincentra, doe-het-zelfzaken en auto-, boot- en caravanbedrijven op zulke terreinen thuis horen. Overige winkels zijn aangewezen op een plek in het centrum van Barneveld. Winkels op bedrijventerreinen mogen maximaal 15% van hun winkeloppervlak inruimen voor branchevreemde artikelen, met een maximum van 150 m2.

Spelregels voor afhaalpunten
Nieuw in het beleid is de aandacht voor webshops en pick-up points. Ook die horen in principe in het winkelcentrum thuis, vinden de regiogemeenten. Eventueel mogen pick-up points ook gevestigd worden op zogenoemde PDV-concentratiegebieden, maar dan alleen bij bestaande bedrijven. Alleen in uitzonderlijke nieuwe gevallen mogen gemeentebesturen daarvan afwijken. Voorwaarde is dan onder meer dat er geen concurrentie met de binnenstad ontstaat.

Met het nieuwe PDV-beleid willen de regiogemeenten de binnensteden aantrekkelijk houden en leegstand daar voorkomen. Mede daarom is in het beleid opgenomen dat (fashion) outlets in de regio niet gewenst zijn.