Van grondwerk voor een nieuwe woonwijk tot installaties voor de voedingsmiddelenindustrie of milieu-advies bij bouw- en circulaire sloopprojecten; aannemers, ontwikkelaars, overheden en bedrijven kloppen ervoor aan bij Focus. Dat is de nieuwe naam van Vink Aannemingsmaatschappij.

Tekst: Hiemstra Media

Bij het Barneveldse bedrijf werken zo'n 80 medewerkers, de dagelijkse leiding is in handen van Harold van Buren (algemeen directeur), Arie Bronkhorst (commercieel directeur) en Martijn de Vries (directeur techniek & millieu).

Ruim twee jaar geleden namen ze samen het bedrijf over, sinds die tijd zijn er flinke stappen vooruit gezet. Van interne procesverbetering tot een grote focus op klantcontact. Ook kwam er dus een nieuwe naam en identiteit: Focus. Die naam sluit nauw aan bij de missie van het Barneveldse bedrijf: ontwikkelaars, bouwers, overheden en bedrijven werk uit handen nemen, zodat zij zich kunnen focussen op hun core business.

Brede partner in civiele techniek
Het meest bekend is Focus van haar civieltechnische projecten. Zo maakt het Barneveldse bedrijf in heel Nederland woonwijken bouwrijp en woonrijp. Maar ook voor bodemsaneringen, circulair sloopwerk en cultuurtechnisch grondverzet leunen opdrachtgevers op de ervaring, deskundigheid én de oplossingsgerichte houding van Focus.

Het meedenken met opdrachtgevers wordt steeds belangrijker. Een mooi voorbeeld? In Hilversum wordt op dit moment gebouwd aan een nieuw politiebureau, bovenop een eveneens nieuwe parkeergarage. “In eerste instantie was het plan om stalen damwanden aan te brengen voor die parkeergarage, maar toen verdriedubbelden de staalprijzen. Wij droegen een alternatieve keerconstructie aan, die een besparing opleverde. Daarmee trokken we het project vlot. Uiteindelijk hebben we niet alleen de sloop en het grondwerk gedaan, maar ook de terreininrichting rond het nieuwe politiebureau uitgevoerd”, vertelt Bronkhorst.

Specialistisch installatiewerk
Wat veel minder ondernemers weten? Dat Focus behoort tot de absolute Nederlandse top in installatietechniek voor brandstof-, chemie- en levensmiddelenbedrijven. Werk met grote risico's en hoge belangen. Het Barneveldse bedrijf installeert leidingen en opslagtanks in zulke complexe omgevingen, terwijl alle bedrijfsprocessen doorlopen. Ook beschikt Focus over de specialistische kennis én certificeringen om het onderhoud én de keuringen van installaties uit te voeren.

Dat gebeurt bijvoorbeeld in Barneveld en Naarden bij de fabrieken van Givaudan, dat geur- en smaakstoffen maakt. “We zijn daar de vaste installatiepartner. Recent hebben we een drinkwatervoorziening en een koelwaterleiding aangepast. Voor het ondergrondse leidingwerk moesten we de bodem saneren. Omdat we BRL7000-gecertificeerd zijn, kunnen we dat zelf uitvoeren. Ook hebben we meegedacht over hoe Givaudan gevaarlijke chemische vloeistoffen af kan voeren via calamiteitenleidingen, mocht er brand uitbreken op de locatie. De ideeën daarvan komen niet vanuit het kantoor, maar van onze jongens die daar op het terrein aan het werk zijn. Die meedenkende houding is voor opdrachtgevers een meerwaarde”, zegt Van Buren.

Diepgaand advies en onderzoek
Tot slot adviseert Focus overheden, bedrijven, projectontwikkelaars en ontwikkelende bouwers. De engineers en milieukundig specialisten denken bijvoorbeeld mee over de onder- en bovengrondse infrastructuur. Ook ondersteunen ze opdrachtgevers met bijvoorbeeld Aerius-berekeningen en vergunningsaanvragen en verzorgen deze ook zelf.

In het buitengebied van het Zuid-Hollandse Rijsoord kwamen al die expertises samen. Focus ondersteunde een bouwende ontwikkelaar die een terrein van een touringcarbedrijf en een appelboomgaard omvormde tot een nieuwe woonwijk. Bronkhorst: “We hebben daar verschillende budget- en inrichtingsvarianten voor de openbare inrichting uitgewerkt, schakelden met de gemeente over de zettingsgevoelige ondergrond en regelden alle vergunningsaanvragen. Uiteindelijk hebben we het werk ook uitgevoerd, waarna we de openbare inrichting overgedragen hebben aan de gemeente.”

Milieutechnisch Adviesbureau
Voor milieutechnisch onderzoek en begeleiding is er een onafhankelijke bv: Vink Milieutechnisch Adviesbureau. Die verzorgt bijvoorbeeld bodemonderzoeken, saneringsplannen, MIP-sonderingen, asbest-inventarisaties en flora- en faunaonderzoeken. “Ook hierbij denken we graag zo vroeg mogelijk mee. Als je wilt slopen, moet je bijvoorbeeld standaard flora & fauna-onderzoek doen. Doe je dat pas nadat je de sloopvergunning hebt aangevraagd, dan loopt je project zomaar een jaar vertraging op”, zegt De Vries. Vooruitdenken loont dus en dat geldt eigenlijk voor alle disciplines van Focus. Van Buren: Onze rol verandert daardoor. We denken het liefst al in de voorbereiding mee over hoe je een project slimmer, sneller en beter kunt realiseren. Als je daar samenwerkt, voorkom je veel problemen in de uitvoering en ben je uiteindelijk ook efficiënter uit.”

www.focusbv.com