Er zijn er maar weinig mensen die weten dat er op nog geen kilometer afstand van de Barneveldse McDonalds nóg een ‘drive’ gevestigd is… Op drukke dagen rijden er met gemak vijftig à zestig klanten doorheen. Niet voor friet of hamburgers, maar voor het in alle kleuren poedercoaten van staal, rvs en aluminium onderdelen. Welkom bij Waayenberg Coatings B.V.

Tekst: Hiemstra Media

Toen Marius Waayenberg (57) zo’n vijfentwintig jaar geleden als zzp’er met regelmaat lang moest wachten voordat hij iets gepoedercoat had, zag hij een gat in de markt. Levertijden van een maand leken heel gewoon te zijn en dat zette hem aan het denken. Als je dit snel, efficiënt en kwalitatief hoogstaand kunt doen, dan is daar een mooie markt voor, zo redeneerde hij.

Zijn ondernemersinstinct zat er niet naast, zo bleek korte tijd later. “In eerste instantie wilde ik het lekker in mijn eentje doen”, vertelt Marius, “maar in twee weken tijd had ik al een mannetje personeel en een paar maanden later weer één. Het lag niet echt in de planning om zo snel te groeien, maar het ging vanzelf. Het aantal klanten groeide zo snel dat we in no-time met z’n vieren waren. In de loop  van de jaren kwam er door gezonde groei elk jaar wel een personeelslid bij.”

Mond-tot-mondreclame
De klantenkring groeide hoofdzakelijk dankzij mond-tot-mondreclame. Hekwerken, constructiedelen, oldtimeronderdelen, onderdelen voor winkelinterieurs, trappen, profielwerk voor zonwering, kozijnen en gevelindustrie… De markt groeide hard. “Poedercoating is een milieuvriendelijk alternatief voor verf, met al zijn schadelijke stoffen”, legt Marius uit. “Dat raakte door de jaren heen steeds verder uit de gratie. Vandaar dat de vraag zo snel groeide in die periode. Met poedercoating heb je ook veel minder restafval dan bij het spuiten met verf. Poeder dat bij het coaten niet op het voorwerp terechtkomt, wordt opgevangen, gerecycled door een filterinstallatie en opnieuw gebruikt.’’

Marius heeft vandaag de dag niet alleen meer dan dertig mensen aan het werk, maar is ook druk bezig om Waayenberg Coatings langzamerhand over te dragen aan een nieuwe generatie. Zoon Maarten en schoonzoon Job geven vandaag de dag leiding aan de operatie en hijzelf treedt op als technisch en financieel adviseur en springt waar nodig bij op de werkvloer. “Dat plan je niet zo, maar het is wel heel prettig dat het zo gelopen is.”

‘We vullen elkaar aan’
Maarten, nu 26, liep als vierjarige al met Marius mee naar het werk. Naarmate de tijd verstreek, groeide zijn zoon steeds verder het bedrijf in. Maarten: “Dat begon met zaterdagen opruimen, schoonmaken en vegen. Op latere leeftijd koos ik bewust voor een metaalopleiding en werkte ik twee jaar voor een baas. Toen we in 2015 verhuisden naar De Landweer ben ik echt in het bedrijf gestapt. Nu ben ik verantwoordelijk voor alles wat er op kantoor gebeurt. Denk aan de planning en alles wat daarbij komt kijken, offertes en klantcontact.”

Marius en Maarten kregen zo'n 3,5 jaar geleden versterking in de persoon van schoonzoon Job. “Er was een vacature en ik vroeg mijn schoonvader een beetje met een gekke bek of ik ook kon solliciteren. Zo is het gegaan. Ik had al ervaring in de metaalwereld. Nu stuur ik de jongens in de productie aan. Maarten bereidt het hele proces voor. Ik zorg dat het goed, snel en kwalitatief hoogstaand wordt uitgevoerd.” 

Leidinggeven
Met z'n drieën geven ze leiding aan een nog altijd groeiend Waayenberg Coatings. Maarten: “Dat werkt heel goed ja, met drie mensen. We vullen elkaar aan, kunnen de juiste beslissingen nemen omdat we er elk vanuit onze eigen inzichten tegenaan kijken.” En heb je dan nooit woorden? “Gelukkig wel”, vult Job meteen aan. “Als je het altijd met elkaar eens bent, klopt er iets niet. Dat maakt het juist zo leuk, als het af en toe een beetje schuurt.”

Oprichter Marius is nu in de gelegenheid om hier en daar een stapje terug te doen. “Ik ben nog verantwoordelijk voor het financiële stuk en bemoei me nadrukkelijk met technische vernieuwingen, maar ik wil de jongens beslist niet voor de voeten lopen en zorg ervoor dat ze hun eigen stempel op het bedrijf drukken. Het geeft ook een goed gevoel dat de boel niet op één persoon draait.”

Snelheid
Wat de klant verwacht van Waayenberg Coatings? “Snelheid én kwaliteit”, dat is waar het allemaal om draait, legt Marius uit. “Een schroefje dat nog even snel in een kleur moet worden gespoten, een trapleuning, een profiel, een hekwerk… Het poedercoaten van materialen is in de bouw altijd iets dat vlak voor de oplevering moet gebeuren. Wij zijn de laatste schakel. Dus die snelle levertijd is superbelangrijk voor onze klanten en daar hebben we ons hele proces op ingericht. Want het moet niet alleen snel gebeuren, maar ook goed.”

Wat die snelheid betreft zit Waayenberg Coatings goed op De Landweer. “Midden in het land en direct aan alle belangrijke toegangswegen. Ook de grote hoeveelheid ruimte die we hier tot onze beschikking hebben, draagt eraan bij. We werken net als bij de McDonalds met een drive-through. Onze klanten laden en lossen droog in de hal en rijden er zo aan de achterkant weer uit. Efficiënter kan het niet.”

Spuitrobot
Aan het begin van de productielijn worden alle te behandelen voorwerpen aan haken opgehangen, die op hun beurt bevestigd zijn aan een geautomatiseerd transportsysteem. Objecten volgen afhankelijk van materiaalsoort, afmeting of behandeling hun route door de productielijn. Om vervolgens binnen de afgesproken tijd gecoat klaar te staan voor de klant.

De voorwerpen ondergaan, afhankelijk van materiaalsoort, verschillende voorbehandelingen. De ene keer moet er ontlakt worden in de ontlakkingsoven, in het andere geval wordt er chemisch voorbehandeld, machinaal of handmatig gestraald en kan er indien gewenst een combinatie gemaakt worden met scooperen. De finishing touch, het poedercoaten zelf, gebeurt waar dat kan met de tienarmige spuitrobot. Door deze robot kunnen ze snel en efficiënt meters maken. Op de minder bereikbare plekken, staat er een spuiter klaar die de laag poedercoating met de hand aanbrengt.

Het hele proces is ingericht op snelheid en kwaliteit, legt Marius uit. “De meeste dingen die je hier ziet liggen, hebben we maar enkele dagen of zelfs maar één dag in huis. Het moet dus razendsnel klaar zijn, zonder dat er op kwaliteit ingeleverd wordt. De consument is vandaag de dag superkritisch. Vroeger kwam je nog wel weg met een oneffenheid. Als de kleur er maar op zat. Dat is nu anders. En terecht. Een trap moet net zo strak in de lak zitten als een luxe auto. Zo werkt het vandaag de dag gewoon. Door daar op in te spelen hebben we een trouwe klantenkring opgebouwd.”

www.waayenbergcoatings.nl