BARNEVELD – Op industrieterrein Harselaar krijgt de Mercuriusweg op dit moment een update. De aanleg van een vrijliggend fietspad moet de verkeersveiligheid op deze drukke toegangsroute naar onder meer Harselaar-Zuid verbeteren.

De werkzaamheden vinden plaats op het deel van de Mercuriusweg tussen het viaduct van de A1 tot en met de zijweg naar Harselaar-Oost. Tot nu toe reden fietsers hier op de rijbaan. In de nieuwe situatie ligt er een vrijliggend tweerichtingenfietspad langs de rijbaan. Om ruimte te maken voor dat fietspad, verdwijnt de huidige middengeleider op de Mercuriusweg.

Drukke route voor vrachtverkeer
De Mercuriusweg verbindt de Baron van Nagellstraat – met de afrit van de snelweg A1 – met de Transportweg. Het is daarmee een veelgebruikte route voor vrachtverkeer van en naar Harselaar-Oost en Harselaar-Zuid. De aanpassingen zijn dan ook goed nieuws voor vrachtwagenchauffeurs. Op de smalle huidige rijstroken was het voor hen lastig om op een veilige manier fietsers in te halen.

De werkzaamheden aan de toegangsroute duren nog tot medio november. Aansluitend aan het aanleggen van het vrijliggende fietspad wordt namelijk ook de kruising van de Mercuriusweg naar Harselaar-Oost geasfalteerd en hersteld. Met de werkzaamheden is een bedrag van € 660.000 euro gemoeid, meldt de gemeente Barneveld. Dat is meer dan aanvankelijk was ingeschat. De hogere kosten hebben te maken met civieltechnische aanpassingen en het feit dat er een duurdere (asfalt)constructie wordt toegepast, die klimaatadapatief is.