BARNEVELD - Het aantal Barnevelders dat op zoek is naar werk is in een jaar tijd met ruim 10 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

In september telde Barneveld 1.349 werkzoekenden. Een jaar eerder waren dat er nog 1.504. Dat betekent overigens niet dat iedereen de banen weer voor het uitkiezen heeft. Door de toenemende automatisering zijn er bijvoorbeeld veel Barnevelders op zoek naar administratief werk, terwijl zulke functies juist schaarser worden. Ook in de bouw, zorg en transport zoeken relatief veel mensen een baan. Aan ICT'ers en technici is juist een groot gebrek, volgens het UWV.

Krapte en groei
In een recent rapport blikt de uitkeringsinstantie vooruit op de arbeidsmarktontwikkelingen in de regio FoodValley, waartoe ook Barneveld behoort. Het UWV verwacht dat het aantal banen in 2016 en 2017 met 1 procent groeit naar 152.000. De werkgelegenheid neemt toe in de meeste sectoren, met uitzondering van de industrie, financiële dienstverlening en landbouw. Het UWV verwacht vooral meer vraag naar uitzendkrachten. Tegenover een stijging van het aantal vacatures, voorspelt het UWV een daling van het aantal werkzoekenden.  ,,Naar verwachting ontstaan de komende jaren voor werkgevers meer knelpunten in een brede range van technische beroepen. Ook gaan werkgevers knelpunten ervaren in het vinden van ICT-personeel, onderwijs, managementfuncties en op economisch gebied op hoog beroepsniveau. Voor administratieve, dienstverlenende en commerciële beroepen worden nauwelijks knelpunten verwacht”, schrijft het UWV.