BARNEVELD - De gemeente Barneveld en verkeersminister Melanie Schulz van Haegen blijven doorruzien over knooppunt A1/A30. Volgens de minister wil de regio niet meebetalen aan een metamorfose van knooppunt A1/A30. Daar klopt niets van, reageert de gemeente in een boze brief aan Tweede Kamerleden. 

In de brief (lees hier) wijzen de gemeente Barneveld en Regio FoodValley op de toezeggingen over cofinanciering. Barneveld wil 1,5 miljoen euro bijdragen om een verbindingsboog tussen de A30 en A1 in de richting van Apeldoorn aan te leggen. Regio FoodValley heeft een bedrag van 1 miljoen euor gereserveerd om de files bij het knooppunt terug te dringen. Ook de provincie Gelderland is bereid om te praten over (voor)financiering. Burgemeester Asje van Dijk schrijft dan ook dat hij 'onaangenaam verrast' is door de opmerking van de minister. 

Fileschade

Het is niet voor het eerst dat Barneveld en minister Schulz Van Haegen het niet eens zijn. Eerder gaf de minister al aan dat ze het knooppunt niet beschouwde als fileknelpunt en dat het daarom niet op korte termijn opgeknapt zou worden. Barneveld zette daar in de afgelopen maanden diverse onderzoeken tegenover. Bureau Goudappel Coffeng becijferde (lees het rapport) de jaarlijkse economische schade door files op 10 miljoen euro. Volgens de onderzoekers kan de fileschade teruggedrongen worden tot 1,2 miljoen euro door een verbindingsboog aan de zuidkant aan te leggen. De geschatte kosten van die reconstructie bedragen 10 tot 15 miljoen euro, waardoor ze binnen twee jaar terugverdiend zouden zijn. 

Lobby

Recent kwam de aansluiting bovendien binnen in de top-5 van verkeersknelpunten die de ANWB opstelde. Barneveld is bang dat de problemen de komende jaren nog verder toenemen, als knooppunt Hoevelaken gereconstrueerd wordt. Het voerde daarom onlangs de druk op de minister op. Ondernemers kregen een kaart waarmee ze de minister konden oproepen om het knooppunt snel te verbeteren. Ruim 1100 ondernemers spraken volgens de gemeente hun steun uit. Ook de BIK, Transport & Logistiek Nederland, Verladersorganisatie EVO, VNO-NCW Midden en de Federatie van Ondernemersverenigingen FoodValley steunen de lobby.

Infographic

(Klik op de afbeelding om de infographic te vergroten)

 (Bron infographic: Gemeente Barneveld)