BARNEVELD - Knooppunt Hoevelaken krijgt fly-overs in plaats van het huidige klaverblad dat de snelwegen A1 en A28 met elkaar verbindt. Dat blijkt uit plannen die Rijkswaterstaat gepresenteerd heeft. 

De werkzaamheden beginnen in 2019 en moeten uiterlijk 2024 afgerond zijn. Voorafgaand worden de A1 tussen Bunschoten en Barneveld en de A28 tussen Nijkerk en Leusden verbreed. Onderstaande animatie van Rijkswaterstaat laat zien hoe het knooppunt eruit komt te zien. 

Animatie nieuwe knooppunt

Fileprobleem

Knooppunt Hoevelaken heeft al jarenlang een topnotering in de fileranglijsten. Het knooppunt - ingericht in de jaren zestig - is niet meer berekend op de huidige verkeersintensiteit. Ook Barneveldse bedrijven hebben dagelijks last van de files op de A1 en de A28.  

Aanbesteding

De metamorfose van het knooppunt werd eerder deze zomer al gegund aan de Combinatie A1|28. Dit samenwerkingsverband bestaat uit ondernemingen BAM en Van Oord, met consultancy- en ontwerpbureau ARCADIS als samenwerkingspartner. Zij nemen de planvoorbereiding en de uitvoering van de werkzaamheden voor hun rekening. Rijkswaterstaat hoopt dat door deze vernieuwende manier van aanbesteden meer gerealiseerd kan worden voor minder geld. 

Barneveld

De gemeente Barneveld is - net als een aantal andere gemeenten - betrokken geweest bij de voorbereidingen van de aanbesteding. De gemeente Barneveld lobbyt er samen met ondernemersverenigingen en transportorganisaties voor dat ook knooppunt A1/A30 wordt aangepakt. Zij vrezen dat anders bij Barneveld het verkeer alsnog vastloopt, waardoor de bereikbaarheid van de regio in gevaar komt.