BARNEVELD - Zestien bedrijven op Harselaar-Oost gaan met de gemeente meedenken hoe het bedrijventerrein een upgrade kan krijgen. En dat aantal kan nog omhoog, zegt Didi Dorrestijn-Taal, wethouder van Economische Zaken.

Dat Harselaar-Oost aan groot onderhoud toe is, is geen nieuws. Plannen om groot onderhoud te plegen aan deze hoek van het bedrijventerrein liggen al geruime tijd op de plank. “Maar nu lijkt er schot in te komen”, zegt Dorrestijn-Taal. “Mits ook de gemeenteraad meekan met de investeringen die we voor ogen hebben.’’

Precieze bedragen noemt de wethouder niet, maar de rekensom komt uit op enkele miljoenen. “We hopen dat we dit geld ter beschikking krijgen. Het idee is om het plan in het komende jaar uit te werken waarbij het mijn ambitie zou zijn om de schop in 2023 in de grond te krijgen als de gelden in 2022 beschikbaar komen. We mikken op gelden uit verschillende potjes.”

Liander
Naast eigen gelden is de hoop ook gevestigd op Liander, die een nieuwe stroomkabel wil aanleggen over de Energieweg. Er zijn meerdere bedrijven die te weinig stroom hebben om hun productie op peil te houden. “Het is natuurlijk slim om dit soort investeringen tegelijk te laten vallen. Het is niet handig als er een kabel wordt gelegd en een aantal weken later de weg weer open moet voor wat anders.’’

De gemeente Barneveld heeft alle 280 bedrijven op Harselaar-Oost uitgenodigd voor een overlegsessie over de aanpak van het bedrijventerrein. “We hebben zestien bedrijven bereid gevonden om mee te denken. Maar dat aantal mag natuurlijk nog hoger. Er zijn genoeg redenen om je hier als ondernemer mee te bemoeien. Zo zijn we bijvoorbeeld van plan om ruimte te maken voor wandelpaden waar medewerkers in lunchtijd gebruik van kunnen maken. Als mensen in een prettige omgeving werken waar ze trots op kunnen zijn, helpt dat in de acquisitie van personeel. Een ander argument is de waarde van je vastgoed. Als je je eigen woning goed onderhoudt, is hij meer waard. Dat geldt ook voor je bedrijfsmatige vastgoed. Al met al willen we werken aan een toekomstbestendig Harselaar-Oost en daar is iedereen bij gebaat.”

www.ondernemersloketbarneveld.nl