BARNEVELD - De percelen op Harselaar-Zuid gaan als warme broodjes over de toonbank. Het valt op dat vooral ondernemers binnen de gemeentegrenzen koopman zijn. ,,Heel positief”, reageert Dick van Ravenhorst namens de BIK. ,,Maar er vallen daarmee ook lege plekken waar we alert op moeten zijn.”

Harselaar-Zuid is voor een belangrijk deel verkocht of onder optie. ,,Blijkbaar zaten er veel bedrijven te wachten op die mogelijkheid”, concludeert Van Ravenhorst. ,,Tegelijkertijd is het jammer dat er dus ook weer lege plekken ontstaan omdat de kopers vooral van een andere plek op Harselaar komen. Daar ligt het gevaar van leegstand op de loer.”

Van Ravenhorst is echter optimistisch gestemd. ,,De gang van zaken bij transportbedrijf Van Reenen is wat dat betreft een positief signaal. Van Reenen verhuist naar Harselaar-Zuid en heeft de grond die het bedrijf achterliet vrijwel direct verkocht aan De Kruyk. Waar de één verkast, ontstaat ruimte voor de ander. Zo vindt er een verschuiving plaats waarbij meerdere ondernemers eindelijk weer de ruimte kunnen innemen die ze nodig hadden.”

Aantrekkelijk
Namens de BIK maakt Van Ravenhorst zich hard om de bedrijventerreinen aantrekkelijk te houden. ,,Daarom zullen we er ook alles aan doen om te voorkomen dat er te veel gaten vallen en dat het bedrijventerrein ook aantrekkelijk blijft voor spelers uit de regio of uit het land die overwegen om zich hier te vestigen.” Niet voor niets is er een plan in de maak om het terrein Harselaar-Oost een update te geven. Van Ravenhorst: ,,We roeien hierin heel positief op met de gemeente Barneveld waarbij we samen bekijken hoe we de aantrekkingskracht van 'Oost' kunnen vasthouden.''

Infrastructuur
,,Ondernemers vinden infrastructuur daarbij belangrijk”, vertelt Van Ravenhorst. ,,De gemeente vindt het vooral belangrijk dat het aanzicht van het terrein verbeterd wordt en dat milieu- en energieaspecten zoveel mogelijk worden meegenomen. Aan de plannen om dit te optimaliseren wordt momenteel hard gewerkt. Zeker als straks de tunnel onder het spoor wordt aangelegd is het van groot belang dat de bereikbaarheid optimaal is. Als we dat niet bewaken is Harselaar-Oost kwetsbaar. We werken nu samen met een onderzoeksbureau dat individuele ondernemers gaat benaderen met de vraag hoe ze over deze zaken denken.”

Wateroverlast
Een ander punt van aandacht op Harselaar is het probleem van wateroverlast. Van Ravenhorst: ,,Het klimaat wordt er wat dat betreft niet beter op. Het gaat steeds harder en korter regenen. De normale regenwaterafvoer kan het op veel plekken niet aan. Daarom moet daar ook snel wat aan gebeuren. Samen met ingenieursbedrijf Aveco de Bondt worden nu ondernemers benaderd die bereid zijn om onder hun bestrating of parkeerterrein tussenbassins te creëren zodat er bij hevige regenval een buffer ontstaat waar het water heen kan. Ook wat dit betreft is er positief nieuws te melden, namelijk dat meer en meer ondernemers hierin mee willen denken.”

www.bikbarneveld.nl