BARNEVELD – Barneveld heeft een nieuw college. Het nieuwe gemeentebestuur wil de economische groei van de gemeente de komende periode op een duurzame wijze verder faciliteren. Dit zijn de economische highlights uit het collegakkoord ‘Ondernemend, betrouwbaar en zorgzaam’.

Vestigings- en uitbreidingsmogelijkheden Door de grote economische groei is de vraag naar groeiruimte in de gemeente Barneveld hoog, zowel van lokale bedrijven als door ondernemers uit de regio. Daarom zet Barneveld in op het versneld uitrollen van nieuwe bedrijventerreinen. Ook het up-to-date houden van de bestaande bedrijventerreinen krijgt aandacht.

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt Voor de economische groei van Barneveld is het belangrijk dat bedrijven de beschikking hebben en houden over goed geschoold personeel. Barneveld zet daarom in op een nog betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt en faciliteert en stimuleert initiatieven op dit vlak.

Clustervorming en economische visie Als leveranciers en toeleveranciers in een sector bij elkaar in de buurt gevestigd zijn, stimuleert dat innovatie en ontstaan er nieuwe economische kansen. Om dit te stimuleren zal Barneveld inzetten op clustervorming en sterke sectoren benoemen waar inzet op clustervorming wenselijk is. In samenspraak met het bedrijfsleven wordt hiervoor een brede economische visie ontwikkeld. Aan de economische visie wordt ook een economisch actieplan gekoppeld waarin deze en andere thema's verder geconcretiseerd worden. 

Goede bereikbaarheid Werken aan de bereikbaarheid van Barneveldse bedrijven blijft de komende jaren belangrijk. Daarbij wordt onder meer ingezet op het verbeteren van de doorstroming op de snelwegen A1 en A30, duidelijkheid over de oostelijke rondweg en de lobby voor een regiosprinter richting Apeldoorn met stops bij Barneveld Noord en Stroe.

Recreatie en toerisme Barneveld zet de komende jaren in op een verdere ontwikkeling van de toeristisch recreatieve sector in Barneveld. Het verbeteren en uitbreiden van toeristische routes, het kwalitatief doorontwikkelen van de toeristische mogelijkheden en versterken van het aanbod in dagrecreatie zijn daarbij enkele actiepunten.

Dienstverlening aan ondernemers Barneveld zet in op korte lijntjes tussen ondernemers en de gemeente. Dat gebeurt door het verstevigen van het accountmanagement voor ondernemers en een actief ondernemersloket.

Wil je meer weten over de economische plannen en actiepunten voor de periode 2022-2026? Het volledige coalitieakkoord is te vinden op barneveld.nl/over-barneveld/coalitieakkoord-2022-2026.