BARNEVELD - Het Barneveldse college van B&W heeft haar programmabegroting voor 2016 gepresenteerd. Dit zijn de economische speerpunten voor volgend jaar.

1. Bedrijventerreinen

Nu het bestemmingsplan Harselaar-Zuid onherroepelijk is, zet de gemeente in op het uitgeven van bouwkavels. Een herziening van het bestemmingsplan voor Columbizpark wordt volgend jaar ter vaststelling aangeboden. Nationale en internationale profilering van Barneveld in combinatie met Regio FoodValley vindt het college belangrijk. Hierbij zet het college in op de gezamenlijke acquisitie van agro-food en logistieke bedrijven, het naar behoefte ondersteunen van ondernemers bij het onderhouden van internationale relaties en het zoeken naar internationale partnerregio’s.

2. Onderwijs

Op het gebied van onderwijs bevordert de gemeente Barneveld samenwerkingsinitiatieven tussen de Internationale School Gelderland en het voortgezet onderwijs in Barneveld. Daarnaast is de doorontwikkeling van het Poultry Expertise Centre naar internationaal centrum met opleidingen en trainingen van MBO tot en met HBO nodig. In samenwerking met Regio FoodValley en de provincie Gelderland wordt gewerkt aan een projectplan voor de Europese Unie.

3. Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van onze gemeente houdt hoge prioriteit. De lobby voor de aanpassing van de aansluiting A1-A30, tot uiteindelijk een volwaardig knooppunt, wordt doorgezet. Om de diverse locaties binnen de gemeente te kunnen ontwikkelen, met behoud van een goede verkeersafwikkeling, zijn forse investeringen in het wegennet noodzakelijk. De onderzoeken naar een railterminal worden doorgezet, zodat in 2016 een totaalafweging kan worden gemaakt.

4. Centrumbeleid

Op 19 mei 2015 heeft een centrumdebat over de toekomst van het winkelcentrum van Barneveld plaatsgevonden. Hierbij zijn drie thema’s besproken: beleving, voorzieningen en mobiliteit. Om het centrum aantrekkelijk en bruisend te houden, is, in samenwerking met de Barneveldse Middenstandsvereniging, een actieplan opgesteld. Ook is gesproken over de voor- en nadelen van het aanpassen van het parkeerregime. Hiervoor komt een separaat voorstel naar de raad.

Sluitende begroting

De Programmabegroting van 2016 is sluitend. In de begroting houdt het college rekening met actuele sociale ontwikkelingen als de opvang en begeleiding van vluchtelingen, de economie en de woon- en leefomgeving. Barneveld investeert het komende jaar totaal € 20 miljoen, onder andere in de aanleg van glasvezel, onderwijshuisvesting, sportcomplexen en infrastructuur. In de periode 2017-2019 wordt uitgegaan van een investering van € 44 miljoen. Zoals eerder afgesproken stijgen de onroerende zaak-belastingen volgend jaar niet meer dan met het inflatiepercentage. Voor de afvalstoffenheffing en de rioolheffing stelt het college een stijging voor van 1% en 5%. Deze stijgingen zijn volgens het college nodig om deze taken kostendekkend te kunnen blijven uitvoeren. De gemeenteraad bespreekt de Programmabegroting 2016 en de Meerjarenbegroting 2017-2019 op woensdag 11 november 2015 tijdens de gemeenteraadsvergadering

Bron: Gemeente Barneveld - Bekijk de Ontwerp Programma Begroting 2016