BARNEVELD - In Barneveld krijgen bedrijven behoorlijk minder grond voor hun euro dan in omliggende gemeenten. Drijft dat ondernemers weg? En is Barneveld inderdaad zo duur? Nieuw BIK-bestuurslid Dick van Ravenhorst laat zijn licht schijnen over deze en andere kwesties.

,,Als je altijd aan de zijlijn roept hoe het volgens jou anders moet, dan moet je ook zo wijs zijn om in het bestuur te gaan”, vindt Dick van Ravenhorst, directeur van carrosseriebouw Van Ravenhorst. Hij nam onlangs zitting in het BIK-bestuur en heeft de portefeuille ‘Barneveld werkt en onderneemt’ onder zijn hoede waaronder ook het onderwerp ‘grondprijzen’ valt.

Transparantie

Dagelijks rijdt hij langs nog braakliggende terreinen als het Columbiz Park en Harselaar-Zuid. Een doorn in het oog van de Barneveldse ondernemer. ,,De grondprijzen in de gemeente Barneveld zijn hoog”, zegt Van Ravenhorst. ,,Vraagprijzen in Barneveld liggen gemiddeld rond de 250 euro per vierkante meter, tegenover 190 euro in Ede. Niet alleen is het instaptarief van Ede lager, maar Ede is ook slagvaardiger. Barneveld zegt nog vaak: dit is ongeveer de prijs, maar kom een keer praten en dan zien we wel. Dat is niet transparant.”
Waarom is er zo’n verschil in de prijzen van grond? Van Ravenhorst: ,,Het komt deels door de manier waarop Barneveld in het verleden grond heeft aangekocht, maar het is ook voor een deel commercie. Een Mercedes is nou eenmaal duurder dan een Dacia. En Barneveld heeft natuurlijk een goede, centrale ligging. Het moet alleen wel marktconform blijven. Er zijn nog genoeg kavels vrij. Dus ik zou de gemeente zeker willen oproepen om zijn verlies te nemen. Neem genoegen met een redelijke prijs, dan heb je de kop weer fris en kun je verder. Zo doen ondernemers het ook. Al zou in het bedrijfsleven natuurlijk geen directeur op zijn plek blijven zitten bij een gereserveerd verlies van ruim 10 miljoen (Columbiz Park, red.). Wonderlijk dat zoiets in de politiek geen gevolgen heeft.”

Binding

Zelf zou Van Ravenhorst niet snel naar Ede vertrekken. ,,Nog afgezien van ons personeel zijn er genoeg factoren die ons aan Barneveld binden. Er zitten hier veel collegabedrijven die elkaar onderling versterken. Voor de pluimveesector is Barneveld de aangewezen plek om gevestigd te zijn, dus ook voor ons.”
Carrosseriebouw Van Ravenhorst ontwerpt en bouwt slimme oplossingen voor het (geconditioneerd) transport van vee, pluimvee en van uiteenlopende goederen. Met ruim negentig jaar ervaring en een eigen engineeringafdeling, is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grotere spelers in de wereld.

Ondernemersvriendelijk

In zijn nieuwe functie binnen de BIK zal Van Ravenhorst zich richten op meer dan alleen de grondprijzen. ,,We willen van Barneveld de ondernemersvriendelijkste gemeente van Gelderland – en misschien wel Nederland – maken. Dat doen we door de wensen van de ondernemers bij de gemeente voor het voetlicht te brengen. Zo werken we aan de beperking van de regeldruk, maar we willen ook juist die zaken die ondernemers wel in Barneveld houden, helpen versterken. Denk aan zaken die belangrijk zijn voor personeel, zoals goed onderwijs, de ontsluiting van het wegennet en woningbouw.”

Hoewel de gedreven ondernemer genoeg ideeën heeft om zijn nieuwe functie invulling te geven, benadrukt hij dat het BIK-bestuur vooral de ideeën van de BIK-leden zelf wil horen. ,,Wij zijn de spreekbuis van de ondernemers. Het gaat om wat zij willen, dus laat zeker horen waar u tegenaan loopt of waar u hulp bij nodig heeft.”