BARNEVELD – Wat staat er de komende jaren te gebeuren op en om Harselaar? Daarover ging de gemeente Barneveld begin september in gesprek met bewoners van het bedrijventerrein en ondernemers.

Ontwikkelingen die aan bod kwamen waren onder meer de uitbreiding van het bedrijventerrein met fase 1B van Harselaar-Zuid, de mogelijke komst van een railterminal en de plannen voor een energiehub. In totaal woonden zo'n 120 bewoners en ondernemers de twee avonden bij.

Betrekken bij ontwikkelingen
Het is voor het eerst dat zo’n bijeenkomst voor Harselaar georganiseerd werd. “Het valt misschien niet op, maar op het bedrijventerrein staan de nodige woningen”, vertelt Wim Oosterwijk, wethouder Economische Zaken en gebiedswethouder voor Harselaar. “En ook de mensen die aan de omliggende wegen wonen, merken natuurlijk wat van activiteiten op Harselaar. We vinden het daarom belangrijk om ze te betrekken bij de toekomstige ontwikkelingen op en om het bedrijventerrein.”

Tijdens de bijeenkomsten deelde de gemeente Barneveld welke gemeentelijke projecten er voor Harselaar op stapel staan, in welke fase die projecten zich bevinden en wanneer de verwachting is dat ze van start gaan. Ook konden bewoners en ondernemers vragen stellen. Oosterwijk: “We kregen waardevolle signalen, bijvoorbeeld over de zorgen die er zijn over verkeersontwikkelingen in het buitengebied rond Harselaar. Aan de andere kant hoorden we ook verhalen van ondernemers die echt staan te springen om ruimte. Ik ben erg blij dat we open met elkaar konden spreken over verschillende belangen.”

In gesprek blijven
De bedoeling is dat er volgend jaar een nieuwe gebiedsbijeenkomst plaatsvindt. Ook kunnen ondernemers en bewoners signalen over Harselaar rechtstreeks delen met de gemeente. “Zo kunnen we met elkaar op het juiste moment, het juiste gesprek voeren. En aanvullend organiseren we natuurlijk participatietrajecten om bewoners en ondernemers te betrekken bij procedures voor concrete projecten.”