Wie succesvol wil ondernemen doet er goed aan naar andere ondernemers te luisteren. In deze rubriek traceren we de valkuilen en tips van ondernemers die er al de nodige kilometers op hebben zitten. Deze keer Evan van Doornik, eigenaar van Meesters in Led.

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit?
Ik hou van variatie, ben niet graag lange tijd met één ding bezig. Daarom wissel ik klantgesprekken, offertes maken en monteren zoveel mogelijk af. Dat is het fijne van ondernemen. Je bent vrij. Kan je eigen plan trekken. Natuurlijk zijn er ook minder leuke kanten aan ondernemen. Het geneuzel er omheen. De administratie bijvoorbeeld. Of het bijhouden van mijn website. Ik heb geleerd om de dingen die ik niet leuk vind of waar ik niet goed in ben uit te besteden. Dat vind ik totaal niet moeilijk. Je kunt prima controle houden door regelmatig te zorgen voor een terugkoppeling. Daarvoor hoef je er niet bovenop te zitten.

Wie of wat vormt een bron van inspiratie in jouw leven en waarom?
Ik haal inspiratie uit ondernemers die niet vergeten dat er ook andere dingen dan werk belangrijk zijn in het leven. Die op netwerkborrels niet alleen over hun bedrijf praten, maar ook enthousiast zijn over hun gezin, hobby’s en andere bezigheden. Zelf zit ik er ook zo in. De weekenden zijn voor familie en vrienden. En in de vakanties wordt de telefoon niet doorgeschakeld naar mijn mobiel. Ook mijn vrouw Wilma is een voorbeeld voor mij. Ze heeft in een paar jaar tijd een succesvolle kapsalon op poten gezet met een enthousiast team dat ze met veel geduld en enthousiasme aanstuurt. Een team dat ook prima functioneert als zij er niet is. Daar heb ik echt bewondering voor.

Waar wil je jezelf nog in ontwikkelen?
Ik ben iemand die altijd openstaat voor nieuwe dingen en ze ook probeert. De kapsalon van Wilma heb ik grotendeels met mijn vader verbouwd. Heel veel dingen had ik nooit eerder gedaan. Als het niet lukte, maakten we een plan b. Lekker aanpakken, daar houd ik van. Je kunt veel meer dan je denkt, daar ben ik inmiddels wel achter. Iets meer geduld in bepaalde zaken zou niet verkeerd zijn. De grootste frustratie ontstaat bij mij meestal als een afspraak die wat mij betreft heel concreet was, vervolgens niet nagekomen wordt. Waar ik privé vaak de middenweg zoek, ben ik zakelijk best hard. Trek ik snel een streep.

Als je niet zou ondernemen, welke baan zou je dan het liefst hebben?
Al op de basisschool vertelde ik aan iedereen dat ik later voor mezelf zou gaan werken. Maakte me niet uit in welke branche. Toen ik tien jaar was waste ik al auto’s in de zaak van mijn ouders, Ambulancedienst Van Doornik. Toen ik veertien was, schakelde ik mijn vrienden in om me daarbij te helpen. Ik heb het liefst volledige zeggenschap, dus geen enkele baan zou voor mij geschikt zijn ben ik bang. Ik sluit overigens niet uit dat ik ooit nog binnen een ander bedrijf werkzaam word, maar dan wel als aandeelhouder bijvoorbeeld.

Lig je wel eens wakker van je werk?
Nooit. Volgens mij heb je dan óf je zaakjes niet op orde, of je hebt het niet naar je zin. Wij compenseren een druk bestaan door lekker uit eten te gaan en relaxte dingen te doen. Natuurlijk praten we vaak over ons werk. Zo ging het vroeger bij ons thuis ook, ik heb dat nooit als vervelend ervaren. Maar leuke dingen doen en je focus op andere dingen leggen dan alleen je werk houdt de burn-out een heel eind bij je vandaan, daarvan ben ik overtuigd.