BARNEVELD - Alleen opmerkzame klanten zullen het verschil merken in de showroom van Auto Versteeg Buurman in Barneveld. Meesters in Led verving alle tl-buizen door led-buizen. De energienota bevestigde een jaar na dato de prognose: een besparing van 1.500 euro.

 

De oude tl-buizen begonnen een bron van ergenis te worden, vertelt aftersales manager Bert Pater. De één na de ander ging kapot en moest worden vervangen. Een bezoekje van Evan van Doornik, eigenaar van Meesters in Led, mondde binnen een mum van tijd uit in een offerte voor het vervangen van alle tl-buizen door led. Daarbij maakte hij het niet ingewikkelder dan het is, blikt Pater terug. “Hij telde de buizen, rekende ons voor wat de verwachte besparing zou zijn en adviseerde ons over de verschillende lichtsterktes. Warm licht in de showroom, neutraal wit licht in de werkplaats en nóg feller licht in de poetshoek.”

Aanpassingen aan de bestaande armaturen waren niet nodig, dus koos Auto Versteeg Buurman ervoor zelf de installatie van de lampen te realiseren. Het resultaat is voor de bezoekers van Auto Versteeg Buurman nauwelijks merkbaar, maar voor de collega's van Bert des te meer. “Normale tl knippert zestig keer per seconde aan en uit. Ongemerkt heb je daar last van en worden je ogen moe. Led is prettiger voor de hersenen en levert minder vermoeidheidsklachten op.”

Terugverdienen
Dat led een financieel verstandige keuze is weet lang niet iedere ondernemer. Auto Versteeg Buurman heeft dat inmiddels zwart op wit bevestigd gezien op de energienota die een jaar na de installatie van de ledverlichting op de mat viel. “Daar waren we heel benieuwd naar natuurlijk”, lacht Bert. “Een besparing van 1.500 euro is natuurlijk een aangename kostenbesparing. Na drie jaar hebben we de investering al terugverdiend.”

 

Het is niet voor niets dat een steeds groter aantal scholen, kantoorpanden, magazijnen, fabriekshallen en stallen wordt voorzien van ledverlichting. Ook het aantal aanbieders is de laatste jaren explosief gegroeid, vertelt Evan. Vooral online verschijnt de ene na de andere webshop met stuntaanbiedingen die de consument op het eerste oog laten watertanden. Daar zit echter een ongewenste keerzijde aan, weet Evan uit ervaring. Want aan de buitenkant is de kwaliteit van het product allerminst af te lezen. Bovendien zijn er andere factoren dan de prijs die het succes van ledverlichting bepalen. Degelijke leveranciers bijvoorbeeld, die hun bestaanrecht hebben bewezen. En een goed advies. “Neem de balie bij Auto Versteeg Buurman; het visitekaartje bij binnenkomst. Daar is gekozen voor mooie ledpanelen die de entree een prachtige uitstraling geven. Terwijl in de poetshoek in werkplaats juist is gekozen voor ledlicht dat net als daglicht elk krasje en vlekje in de lak van een auto onthult. Exact op maat, precies wat nodig is hier.”

www.meestersinled.nl