BARNEVELD - Het levert regelmatig frustraties op: regelgeving die eigenlijk niet meer van deze tijd lijkt te zijn. Om overbodig geworden regelgeving aan te pakken, start de gemeente Barneveld binnenkort met een campagne. ,,De gemeente Barneveld moet een fijne plek zijn en blijven om te werken en te ondernemen.”

De campagne van de gemeente Barneveld start op korte termijn, vertelt communicatieadviseur Bertil Rebel. ,,We gaan de overbodige regelgeving samen met inwoners en ondernemers aanpakken. Want zij hebben immers vaak last van die regelgeving en kunnen als geen ander aangeven waar zij tegenaan lopen. Uiteindelijk moet de campagne leiden tot een lijst met regels die écht nodig zijn.”

Spelregels

Wetten zijn de spelregels om de samenleving te kunnen sturen. Naast de wetgeving uit ‘Den Haag’ mag iedere gemeente ook eigen wetten (verordeningen) maken over plaatselijke onderwerpen. Dat is de regelgeving waar de gemeentelijke campagne zich op richt. ,,De gemeente Barneveld heeft de afgelopen tientallen jaren veel verordeningen gemaakt en vastgesteld; in totaal gaat het om bijna tweehonderd verordeningen”, verduidelijkt Rebel. ,,Dat was nodig omdat voor verschillende onderwerpen nadere regels moesten worden ontwikkeld. De gemeente Barneveld is niet de enige gemeente met zo’n lijst aan verordeningen; alle gemeenten in Nederland hebben verordeningen.”

Niet van toepassing

Het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft zich - bij de start van de nieuwe collegeperiode in 2014 - voorgenomen om de lijst met verordeningen op te schonen. Rebel: ,,De vraag die we inwoners en het Barneveldse zakenleven stellen zijn: welke verordeningen zijn overbodig en zijn dus niet langer van toepassing? Welke verordeningen vormen een belemmering en dragen niet langer bij aan onze samenleving? Of waarvoor moet zóveel administratief werk worden verzet dat het de vraag is of dit nog wel in verhouding is tot het doel van de verordening?”

Reageer

De gemeente Barneveld daagt ondernemers uit om deze overbodige regelgeving bij de gemeente te melden. Dat kan nu al via het speciale e-mailadres regelgeving@barneveld.nl. De gemeente stelt vervolgens een top-3 van overbodige regelgeving op en probeert deze regelgeving te beëindigen. Frustraties? Reageer nu!

ondernemersloketbarneveld.nl