Op 1 januari 2015 is voor alle bedrijventerreinen in de gemeente een nieuwe stichting opgericht: de stichting Veiligheid en Beheer Bedrijventerreinen Barneveld. Hierin werken bedrijfsleven, gemeente en politie nauw samen. De stichting heeft als doel om op alle bedrijventerreinen in Barneveld de collectieve beveiliging en het beheer van deze terreinen te organiseren. Om dit te kunnen realiseren en met alle ondernemers (op de terreinen) samen de lasten te dragen, start de stichting samen met de gemeente een verkenning naar de mogelijkheden voor het oprichten van een speciaal ondernemersfonds in de vorm van een bedrijveninvesteringszone (BIZ).

Wat is een BIZ?

Een BIZ is een wettelijk instrument waarmee alle ondernemers in een afgebakend gebied samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De ondernemers maken hiervoor een BIZ-plan (een soort activiteitenplan). Deze activiteiten komen bovenop de gemeentelijke inzet. Wettelijk is vastgesteld dat de activiteiten van een BIZ:

  • zijn gericht op activiteiten in de openbare ruimte en op het internet,
  • zijn gericht op het bevorderen van de leefbaarheid of de veiligheid in de BIZ of de ruimtelijke kwaliteit of de economische ontwikkeling van de BIZ.

Voorwaarde voor het invoeren van de BIZ is dat een meerderheid van de ondernemers zich achter het plan schaart (door middel van een schriftelijke stemming). Bij voldoende draagvlak wordt de gemeente gevraagd om de kosten voor de BIZ-activiteiten door middel van een BIZ-heffing over alle ondernemers te spreiden. De gemeente stelt de opbrengst ter beschikking aan de stichting die de activiteiten in het BIZ-plan uitvoert. Een BIZ wordt voor maximaal vijf jaar ingesteld, waarna opnieuw een stemming moet worden georganiseerd.

Wat zijn de voordelen van een BIZ?

  • Evenwichtige verdeling van de lasten omdat alle ondernemers meebetalen;
  • Gezamenlijke investeringen van ondernemers in hun bedrijfsomgeving komen gemakkelijker van de grond;
  • Democratische besluitvorming: iedere ondernemer kan zijn/haar stem uitbrengen voor de oprichting van een BIZ;
  • Met alle ondernemers is er meer slagkracht.
  • Het alleen organiseren van beveiliging en beheer voor bedrijventerreinen of ondernemers is kostbaar. Door het als collectief voor alle terreinen in de gemeente te organiseren, maakt de BIZ het mogelijk om ook op kleinere terreinen beveiliging te realiseren.

Waar staan we nu?

De stichting is momenteel in gesprek met twee partijen voor de begeleiding bij deze verkenning voor een BIZ. De gemeente Barneveld moet hierover nog een besluit nemen. De komende periode worden ondernemers in Barneveld – in het bijzonder de ondernemers die op een bedrijventerrein zijn gevestigd – op de hoogte gehouden.

www.barneveld.nl