BARNEVELD - De ontwikkeling van het nieuwe, 34 hectare grote, bedrijventerrein Harselaar-Zuid is een langgekoesterde wens van de gemeente Barneveld. Het is de bedoeling dat begin 2016 de eerste spade de grond in gaat voor het bouwrijp maken van Harselaar-Zuid. De eerste nieuwe bedrijven kunnen medio 2016 worden gebouwd.

Wethouder De Kruijf, verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening, is blij dat na jaren van voorbereiding en alle procedures die moesten worden gevoerd, op 1 juli 2015 groen licht werd gegeven door de Raad van State. “Ik vind dat met name geweldig nieuws voor onze ondernemers. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er veel behoefte bleef bestaan aan nieuwe bedrijfsgrond – en dat ondanks de crisis. Door langdurige procedures die tegen de plannen werden gevoerd, moesten we vaak bedrijven teleurstellen die zich in de gemeente Barneveld wilden vestigen. Ook ondernemingen die wilden uitbreiden of hervestigen, waren genoodzaakt buiten de gemeente Barneveld op zoek te gaan naar beschikbare grond. En dat was best frustrerend. Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden, kunnen we weer grond verkopen.”

Gefaseerd
Het nieuwe bedrijventerrein Harselaar-Zuid wordt in fasen ontwikkeld. De eerste fase omvat 34 netto hectare bedrijfsgrond. Als de belangstelling aanhoudt, is er uiteindelijk ruimte voor uitbreiding van in totaal circa 100 hectare industrieterrein. De gemeente Barneveld heeft voor de ontwikkeling van Harselaar-Zuid flexibele ontwikkelingsen financieringsmogelijkheden ontwikkeld. Wethouder Van den Hengel vertelt: “Ondernemers die belangstelling hebben voor een kavel op het bedrijventerrein Harselaar-Zuid krijgen alle ruimte om hun wensen te realiseren. Veel kan nog worden aangepast. Dat geldt ook voor de financiering. Wij denken in mogelijkheden en niet in belemmeringen. Dat noemen we onze Barneveldse Aanpak”, vertelt hij. Zo krijgen belangstellenden vanaf het eerste contact één contactpersoon die hen bij alle procedures en aanvragen begeleidt. “Vanaf het eerste idee tot en met de opening”, vat wethouder De Kruijf samen.

Harselaar-Zuid is – net als de overige onderdelen van Harselaar – prima bereikbaar via de hoofdsnelwegen A1 en A30. De gemeente Barneveld ligt op een strategische plek, midden in Nederland en is goed bereikbaar. Van den Hengel: ,,Dit willen we ook graag zo houden. Daarom voeren we op dit moment samen met de BIK Barneveld (Barneveldse Industriële Kring), VNO-NCW Midden, Transport & Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO een stevige lobby om de aansluiting A1/A30 aan te pakken. Deze aansluiting, die ook van belang is voor de blijvende bereikbaarheid van Barneveld én Regio FoodValley – is nooit als een knooppunt van verkeerssnelwegen ontworpen. We zijn dan ook oprecht verheugd dat minister Schultz van Haegen heeft aangegeven onderzoek te willen doen naar de problemen en oplossingen. Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor de realisering van een railterminal. De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat hiervoor ook voldoende belangstelling bestaat. Het vormt een mooie aanvulling op de veelzijdigheid die Harselaar-Zuid ondernemers kan bieden.”

Verkoopmanifestatie
De gemeente Barneveld en de BIK Barneveld organiseerden eind november in Partycentrum Hoefslag een informatie- en verkoopmanifestatie voor Barneveldse ondernemers. Meer dan 100 ondernemers kwamen op dit event af.

harselaarzuid.nl