Je komt ze in bijna elk bedrijf of organisatie wel tegen. Teams die de klus klaren, maar geen geoliede machine zijn. Ze werken wel, maar niet echt samen. Als directeur of manager is dat frustrerend, want je voelt dat er zoveel meer in zit.

Nog niet zo lang geleden trainde ik zo’n team. Eén opmerking van een medewerker bleef me bij. Ze zei: Ik heb drie keer aangegeven dat iets niet goed gaat, maar daar is niets mee gedaan. Prima! Dan zoeken jullie het maar uit, ik laat het gewoon mis gaan nu.

Consequenties
Gek genoeg accepteren we – leidinggevenden, maar ook collega’s – dat zulk soort zaken gebeuren. Als collega’s elkaar in de haren vliegen, komen we in actie. Terwijl onderpresteren óók serieuze consequenties heeft, van een achterblijvende omzet tot een lagere klanttevredenheid.

Oorzaken
Dat onderpresteren kan meerdere oorzaken hebben. Soms is het doel van het team niet helder. Bij andere teams is er een gebrek aan sociale veiligheid. En wat ik eigenlijk altijd zie, is dat er te weinig met en te veel over elkaar gepraat wordt.

Oplossing

Als coach help ik teamleden om met elkaar te pratenver het team. Daarbij gebruik ik hulpmiddelen zoals een teamperformancespel, waarbij je op een laagdrempelige en ontspannen manier inzicht krijgt in de dynamiek binnen het team. Ook neem ik teamleden mee in de basisprincipes van actiegericht leren. Ze leren daarbij naar elkaar luisteren en hoe ze met vragen meer inzicht krijgen in wat een ander drijft en hoe een ander denkt.

Resultaat
De Actie Leergang High Performance Team zorgt voor meer veiligheid in het team, versterkt het reflecterend vermogen van medewerkers en geeft teams zélf het gereedschap in handen om complexe problemen aan te pakken. En dat zorgt ervoor dat het team stap voor stap en van binnenuit beter gaat presteren. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een incompanyleergang in jouw organisatie? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden.

Bert van Veldhuizen coacht, traint en adviseert teams van bedrijven. Hij is gespecialiseerd in Action Learning, een methode om de samenwerking in en het probleemoplossend vermogen van teams te verbeteren.

www bertvanveldhuizen.nl
www.wialnl.nl