BARNEVELD - Sinds een paar weken rijdt ondernemer Patrick Veenhuizen in een gitzwarte Porsche Cayenne uit 2016. Voor de directeur van Veenhuizen Koeltechniek was 80.000 kilometer per jaar op de teller geen uitzondering. Tegenwoordig kan hij er met de helft aan toe.

Je rijdt in een hybride Porsche Cayenne. Een bewuste keuze?
“Natuurlijk speelden milieu en fiscaliteit een rol in de keuze voor deze auto. Maar ik vind het ook gewoon een hele mooie auto. Porsche heeft een bepaalde status, dat is nou eenmaal zo. En hij stond al jarenlang op mijn verlanglijstje, dus dat is nu ingelost. Eigenlijk zou ik in een Porsche 911 moeten rijden, de Oer-Porsche, het model waar het merk beroemd mee is geworden. Maar daar passen we als gezin niet in dus dat is niet zo praktisch. Misschien later nog eens, als toerauto.”

Hoe bevalt de hybride factor?
“Eigenlijk heel goed. Ik vind de techniek heel interessant en probeer zo zuinig mogelijk te rijden. Als ik binnen Nederland rijd probeer ik echt op mijn verbruik te letten, maar als ik naar een beurs in Hamburg rijd, kijk ik natuurlijk ook gewoon hoe hard ‘ie gaat.”

Je bent nogal van het hard rijden toch?
“Behoorlijk. Ik ben twintig jaar lang actief geweest in de rallysport, maar omdat we gezond groeien heeft het bedrijf momenteel al mijn tijd en aandacht nodig. Ik moet wel zeggen dat ik het enorm mis. De adrenaline, de scene waarin je je begeeft. Mijn vrije tijd gaat nu naar de hobby van mijn dochters, die gek zijn van ponyrijden. Minstens zo belangrijk natuurlijk.”

Hoe wordt er gereageerd op jouw business bolide?
“Eigenlijk krijg ik alleen positieve reacties. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, ik was wel een beetje bang voor negatief commentaar. Hiervoor reed ik in een zwarte BMW X5, ik denk dat de overstap naar deze Porsche visueel niet heel groot is, ze lijken wel een beetje op elkaar.”

Naar welke muziek luister je in de auto?
“Deze auto biedt alle mogelijkheden op het gebied van infotainment, maar eigenlijk heb ik altijd Radio 538 aan. Evers Staat Op, vroeg in de ochtend, is fantastisch.”

Hoe lang blijf je in deze auto rijden?
“Ik doe relatief lang met mijn auto’s, zo’n zes tot acht jaar. Een auto wordt onderdeel van jezelf, je raakt eraan gehecht. In het verleden reed ik op jaarbasis zo’n 80.000 kilometer. Dan wordt een auto echt het verlengstuk van je kantoor kan ik je vertellen. Tegenwoordig zit ik meer in het vliegtuig en is het aantal kilometers in de auto gehalveerd, maar 40.000 kilometer is nog steeds zat. Deze auto rijdt echt super comfortabel, dus dat is geen straf.”