BARNEVELD - De gemeente Barneveld stelt een economische visie op waarin de gemeente samen met ondernemers vooruit kijkt naar de periode 2030 tot 2040. Het doel? Een stip op de horizon, die richting geeft voor strategische keuzes over bijvoorbeeld ruimte voor bedrijven.

Met een economische monitor zette de gemeente onlangs een eerste stap op weg naar de visie. Uit die monitor blijkt dat de Barneveldse economie in de afgelopen bovengemiddeld hard groeide, maar ook sterker en diverser is geworden. De agrofoodsector, de industrie en de bouw vormen daarbij het economische motorblok van de lokale economie, in de slipstream groeit ook de zakelijke dienstverlening mee.

Clusters en transitie
“Zoom je wat verder in, dan zie je dat veel maak- en bouwbedrijven ook gerelateerd zijn aan die agrofoodsector. Denk bijvoorbeeld aan stallenbouwers of een machinefabrikant zoals MOBA”, zegt wethouder Wim Oosterwijk. “Onze landbouwsector staat voor een transitie. Hoe en hoe snel? Dat is nog onduidelijk. Maar de transitie gaat gevolgen hebben voor het karakter van de Barneveldse economie. Daar moeten we nu al over nadenken.”

Maar er zijn meer ontwikkelingen die vragen om visievorming. Van de verwachte groei van Barneveld naar 80.000 inwoners tot de energietransitie en de economische keuzes die andere gemeenten in Midden-Nederland maken. Oosterwijk: “Je ziet dat steeds meer regio’s inzetten op high-tech bedrijvigheid, op parkachtige bedrijventerreinen. Het zou interessant kunnen zijn als Barneveld zich juist richt op de maakindustrie. Zeker omdat we hier zien dat in die maakindustrie ook veel technische innovatie plaatsvindt.”

Ruimtebehoefte
Weet je waar de stip op de horizon staat? Dan kan je op basis daarvan ook nadenken over bijvoorbeeld hoeveel extra bedrijven- en industrieterrein op de middellange termijn nodig is om te voorzien in de ruimtebehoefte van groeiende bedrijven. “Ik verwacht daarbij dat die vraag niet alleen uit Barneveld gaat komen, maar ook uit de regio. Daar moet je niet alleen in lokaal beleid rekening mee houden, maar ook regionaal en provinciaal over in gesprek”, zegt Oosterwijk.

De komende maanden gaat de gemeente Barneveld in gesprek met het bedrijfsleven. Meedenken kan via de verschillende ondernemersverenigingen. De bedoeling is dat de economische visie aan het eind van 2023 op papier staat.