Als jurist kun je het nauwelijks gemist hebben; er komt een nieuwe wet aan per 1 januari 2024: de Omgevingswet. Ik kan mij echter voorstellen dat u als ondernemer die wet nog niet zo scherp heeft.

Het is de bedoeling dat allerlei wetten die gaan over de fysieke leefomgeving (zeg maar: bodem, lucht, geluid, geur, ruimtelijke ordening, water, onteigening, enzovoort) opgaan in die nieuwe Omgevingswet.Einde versnipperingHet nadeel van de huidige Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en allerlei specifieke wetten zoals de Onteigeningswet, de Wet geluidhinder, de Tracéwet, is dat de wetgeving versnipperd is naar onderwerp. Deze worden nu samengenomen in één totaalwet. De basis voor elke activiteit die u gaat ondernemen zal niet meer liggen in het bestemmingsplan, maar in het Omgevingsplan. Het Omgevingsplan is een digitale kaart, waarin op kadastraal perceelsniveau een 'kaasboor' kan worden gestoken. Haalt u die 'kaasboor' omhoog, dan vindt u alle regelgeving die op dat perceel van toepassing is, van mijnbouw diep onder de grond, van bouwvoorschriften op de grond, tot voorschriften in de lucht aan toe.

Het gaat om vele duizenden pagina's wettelijke voorschriften die worden overgeheveld naar deze nieuwe wet en de daarop berustende regelgeving. Ik zie er op zichzelf best een voordeel in dat regelgeving op elkaar wordt afgestemd. Het goede nieuws daarbij is dat er niet zoveel wordt gewijzigd, maar dat heel veel regelgeving wordt verplaatst. Goede voorbereidingDe Tweede en Eerste kamer hebben inmiddels al ingestemd met inwerkingtreding. De Eerste Kamer heeft nog wel een noodremtouwtje bedongen voor het geval de digitale omgeving – waarin het Omgevingsplan moet werken – nog niet helemaal op orde is tegen 1 januari 2024. Dat is nog onzeker.

Wij bij Van Veen Advocaten zijn voorbereid op de inwerkingtreding. Ook ná 1 januari 2024 kunt u dus bij ons terecht met vragen over bouwen en ontwikkelingen.

Tjeerd Grünbauer is advocaat en partner bij Van Veen Advocaten. Hij is onder meer gespecialiseerd in ruimtelijk bestuursrecht en milieurecht, planschadezaken, handhavingszaken en aanbestedingen.

www.vanveen.com