BARNEVELD – Als introducee werd Leon Godschalk in augustus meegenomen naar een JOS-borrel. Die gelegenheid vormde aanleiding om zich enthousiast aan te melden als lid.

Niet per se om nieuwe opdrachtgevers te ontmoeten, vertelt hij, want zijn klantenkring is landelijk en zelfs internationaal. Maar inspireren en geïnspireerd worden, dat is wat hij belangrijk vindt aan een ondernemersvereniging als de JOS. In het dagelijks leven adviseert hij bedrijven bij complexe veiligheids- en beveiligingsvraagstukken. Sinds drie jaar doet hij dat als zelfstandig ondernemer onder de naam Lecon Advies en Projectmanagement. “Mijn opdrachtgevers zijn organisaties met een hoog risicoprofiel. Denk aan universiteiten en overheidsinstanties, of grote bedrijven waar veel externe bezoekers over de vloer komen. Ik adviseer deze organisaties over beveiligingsprocessen en -systemen en hoe ze sneller, slimmer een veilige werkomgeving kunnen realiseren.”

Het is een niche markt waarin hij zich beweegt, vertelt hij. Ervaring in de security- en facilitybranche deed hij op bij diverse werkgevers. waaronder de RAI in Amsterdam. Drie jaar geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen en zijn kennis over beveiliging, toegangssystemen en bedrijfsprocessen in te zetten voor een eigen klantenkring.

Afweging tussen risico's en maatregelen
Zijn kracht? “Ik sta met beide benen op de grond, ben pragmatisch en doortastend. Veiligheid en beveiliging zijn wat mij betreft het bewust nemen van risico’s. Ik help om de afweging te maken tussen risico’s en maatregelen. Een heel simpel voorbeeld: je kunt voor duizenden euro's een bergruimte beveiligen, maar als er niets duurders dan een oude stofzuiger te halen valt, ben je niet handig bezig. Daarnaast vind ik het aspect ‘gastvrijheid’ van groot belang. Systemen staan in dienst van de gebruiker en nooit andersom. Er zijn enorm veel oplossingen te verkrijgen, de ene nog spectaculairder dan de andere. Bottomline gaat het erom: wát werkt binnen jóuw specifieke organisatie? Een investering moet duurzaam en toekomstvast zijn. Het is daarom belangrijk om bij een vraagstelling altijd de eisen, verwachtingen en doelstellingen over een zo lang mogelijke termijn helder te krijgen.”

Netwerk
De afgelopen tien jaar heeft hij een netwerk opgebouwd dat hij met zorg onderhoudt. Als nieuw lid van de JOS hoopt Leon nieuwe mensen te ontmoeten. “Ik vind het belangrijk om contacten in je eigen woon- en leefomgeving te hebben. Ik hoop bij de JOS mensen te kunnen inspireren en zelf geÏnspireerd te worden. Mijn eerste indruk in augustus was in dat kader alvast veelbelovend.”

www.leconadvies.nl