Wie (ook) voor privédoeleinden in een auto van de zaak rijdt, moet over de waarde van dat privégebruik belasting betalen: de bekende ‘bijtelling’. Die bijtelling geldt niet als u minder dan 500 privé-kilometers maakt en dat kan bewijzen.’ Privé or not privé’ is dan ook vaak ‘the question’ die aan de belastingrechter wordt voorgelegd.

Zo combineerde een directeur-grootaandeelhouder (DGA) een zakelijk bezoek in Oostenrijk met een ski-vakantie. Privé-kilometers, oordeelde de belastingrechter. De rechter gaf aan dat dergelijke kilometers alleen als zakelijk worden aangemerkt als anderen die niet zo snel in dezelfde omvang zouden maken. En de DGA had zelf aangegeven dat veel mensen tegenwoordig voor een wintersportvakantie naar Oostenrijk rijden. Let dus op: een privérit wordt niet zomaar zakelijk door ook ‘even iets zakelijks’ te doen.

Een werkgever van wie werknemers in bestelauto’s reden ontving ook naheffingen. Hij was van mening dat de busjes door aard en inrichting ongeschikt waren voor privégebruik. Ze waren te vies. Maar de belastingrechter was het hier niet mee eens. De werkgever stelde vervolgens dat er nooit sprake kon zijn van privégebruik omdat de werknemers continu beschikbaar zijn voor storingsdienst. Ook deze vlieger ging niet op. Voorkom deze dure fiscale correctie door voor iedere bestelbus de juiste non-privé-verklaring aan te vragen bij de Belastingdienst.

Chauffeurs die het niet al te nauw nemen met het bijhouden van de kilometerregistratie lopen steeds meer risico om door de Belastingdienst op onjuistheden te worden gewezen. Bedrijven die het zogeheten SMS-parkeren aanbieden, moeten namelijk de parkeergegevens van hun klanten aan de Belastingdienst beschikbaar stellen. Eerlijk duurt dus het langst en is het goedkoopst.

Om bijtelling te voorkomen moet u aan kunnen tonen dat u in een kalenderjaar minder dan 500 kilometer privé reed. Daarvoor is een rittenregistratie een geschikt middel. Maar de belastingrechter neemt er geen genoegen mee als u alleen privéritten bijhoudt. Een deugdelijke rittenregistratie moet inzicht geven in alle ritten, zowel zakelijk als privé. Wees dus nauwkeurig in  het registeren van uw gehele rijgedrag.

 Gerbrand van Elten is fiscalist bij  Schuiteman Accountants & Adviseurs.

schuiteman.com